Waar gaat deze blog over?
AI is here to stay.
AI is er en zal niet meer verdwijnen of je het er nu mee eens bent of niet. Het zal waarschijnlijk banen gaan kosten, maar het zal ook werk opleveren. Welke banen dat zullen zijn zal de toekomst uitwijzen. Als je nu een baan hebt waar menselijk handelen een rol in speelt, kun je gerust zijn. Op dit moment zijn robots die bijvoorbeeld een mens kunnen vervangen om een dak te repareren of een badkamer kunnen installeren, nog toekomstmuziek. Bestaat je baan echter alleen over het omgaan of omzetten van tekst, taal of afbeeldingen, dan zal AI zeker om de hoek komen kijken.
De actuele 'dreiging' of 'uitdaging' komt dus uit de hoek van de omgang met taal, schrift en afbeeldingen.
Een specifiek gebied waar AI al een grote impact heeft, is de omgang met taal en vertaling. Vertalen van teksten en taal zal een enorme sprong maken onder AI.
Ook het gesproken woord zal onder AI een hele transformatie ondergaan.
Ik weet niet meer in welke Scifi film het precies werd getoond, maar daar kon je gewoon een 'gehoorapparaatje' in je oor stoppen en de gesproken taal van de andere werd één op één vertaald naar je taal van keuze. Zo konden mensen die elk een andere taal spraken gewoon en direct met elkaar communiceren! Hoe mooi is dat.
Of ik bel in de toekomst naar een bedrijf voor info of heb een klacht. Waarschijnlijk krijg ik dan een AI aan de andere kant die met mij gaat communiceren. AI is namelijk heel goed in het analyseren van teksten en de omzetting daarvan naar tekst en omgekeerd. Dus bedrijven als ' callcenters' zullen waarschijnlijk tot het verleden gaan behoren.
Ook de creatieve kant zoals foto, illustraties en video etc. zullen radicaal gaan veranderen onder AI. Misschien ken je ze al, Midjourney en Dall-e of een ander creatieve AI die foto's en illustratie genereren aan hand van een ingegeven tekst prompt. Zo worden de foto's boven mijn blog's al een tijdje gegenereerd met Midjourney. En ook de foto's op de home page komen allemaal uit deze koker, behalve die van mezelf natuurlijk.
Maar ook voor specifieke producten zal de behoefte aan fotografie zoals we die nu kennen gaan veranderen. Veel fabrikanten zullen hun producten gaan digitaliseren (er een digitale 3D afbeelding van laten maken) om ze vervolgens met AI in elke gewenste omgeving of omstandigheid te kunnen reproduceren. Het nieuwste model broek kan daarna digitaal in elke vorm en kleur op ieder gewenst model in elke gewenste omgeving worden geprojecteerd. Dat dit ook enorme gevolgen zal hebben voor de industrieën er omheen, zal duidelijk zijn. Allemaal ontwikkelingen die je niet tegen zult kunnen houden.
Wil je zien wat al mogelijk is kijk dan deze YouTube video.
AI en het nut van coderen.
Wat je al een tijdje hoort is; 'coderen is het vak van de toekomst. Het is daarom belangrijk dat onze kinderen dit al leren op de lager school'. Toch hoor ik ook om me heen dat AI dit nu al vele malen beter en sneller kan. Dus wat blijft er dan nog over voor de mens? Heeft het leren van code dan nog wel nut? Moeten we onze kinderen of onszelf dit (nog ) wel aanleren? Als ik voor mezelf spreek, coderen is een must, maar dat kan ook niet anders in dit vak. Toch ben in geen 'echte' codeerder en is AI een echte uitkomst.
Maar terug naar de vraag; 'is leren coderen nuttig'?
Dus Chat-GPT deze vraag gesteld.
"Wat is jouw mening over het leren van code en de opkomst van AI? Veel AI-modellen coderen sneller en efficiënter dan een mens ooit zal kunnen. Wat is dan nog het nut om als mens te leren coderen?"
Het antwoord was ;
1. Begrijpen hoe technologie werkt.
Deels mee eens. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe een OLED tv precies werkt en als die stuk is kan ik deze ook niet repareren. Ik kan de tv bedienen en eruit krijgen wat ik wil. Maar begrijpen hoe een OLED tv werkt, nee. Dat verhinderd mij echter niet deze te gebruiken. En zolang ik geen tv-reparateur ben kan ik dit ook gerust laten gaan.
2. Probleemoplossing en logisch denken.
Helemaal mee eens, maar soms heb ik wel eens het idee dat hier helemaal geen rekening meer mee wordt gehouden door bepaalde groepen in de maatschappij. Daar gaat het vooral om 'ik heb gelezen of gehoord' of 'mijn persoonlijk ervaring is' en 'omdat ik dat nu eenmaal geloof'. Dus het aanleren van probleemoplossend en logisch denken lijkt mij dan ook geen overbodige vaardigheid.
3. Creativiteit.
Kun je creatief zijn met code? Zeker, net zoals je creatief kunt zijn met pen en papier, verf en kwast etc. Code is hier niet anders of speciaal. Het is 'anders' creatief zijn, maar niet iets dat je alleen leert door te kunnen coderen.
4. Controle over AI-systemen.
Om dit antwoord moest ik wel een beetje lachen. Want controleren kun je alleen iets wat je beheerst en nu lees ik dat de ontwikkelaars van Chat-GPT op delen niet snappen en begrijpen wat er nu precies gebeurt. Het systeem lijkt op onderdelen 'zijn eigen weg' te gaan. Of dit ook zo is? Misschien begrijpen wij gewoon niet wat er eigenlijk precies gebeurt! Ik denk ook niet dat je de moeite moet nemen om dit te willen begrijpen. Maar zie je dit als een uitdaging, ga gerust je gang.
Er kwamen nog twee antwoorden, een over ethiek en de andere over dat niet alle code geautomatiseerd kan worden, maar vond ik een beetje vreemd.
Zo werd er beweerd dat mensen die konden coderen de ethische bezwaren van deze code beter konden beoordelen. Ik moest gelijk aan Oppenheimer denken, de mede ontwikkelaar van de atoombom. Hij begreep de techniek heel goed, maar van de ethische consequenties ervan toch wat minder. Had hij de bom ook ontwikkeld als hij had geweten wat er daarna kwam? Ik vermoed haast van niet. Je kunt namelijk een expert zijn op een bepaald gebied, maar dat zegt niets over je ethiek. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd. Dus dat punt is niet erg overtuigend. Ook een goed moment om er stil bij te staan dat AI een hulpmiddel is en geen vervanger van je eigen denken.
Als je mij dezelfde vraag had gesteld had is geantwoord zoals punt 2. Het leren logisch en probleemoplossend te leren denken.
Laat ik eindigen met hoe ik AI zie, namelijk als mijn persoonlijke assistent en vraagbaak.
Als freelancer sta je er vaak alleen voor. Als je alleen bent, is het lastig mensen te vinden die je kunnen helpen met lastige vragen en/of het uitwerken van ideeën. Mensen met dezelfde passie en ook het nodige weten van waar jij mee bezig bent zijn niet dik gezaaid. Je kunt natuurlijk je heil zoeken in de social media en allerlei forums, maar dat is een gebied waar ik me niet echt thuis voel. Waarom? A, ik ben er niet mee opgegroeid en B, ik zie te vaak de lelijke en onechte dingen die hier allemaal plaatsvinden.
Ook het algoritme waarmee de social media werken en dat mensen probeert te plaatsen in groepen om ze daarna hoofdzakelijk te voeren met info die goed past bij die groep is volgens mij de dood in de pot. Je wordt op den duur een beetje als de keizer in 'de nieuwe kleren van de keizer'. Chat-GPT maakt ook gebruik van algoritmes, maar die plaatst je niet in een groep en geeft je ook geen info die goed past bij jouw 'bubbel'. Chat-GPT is namelijk niet geïnteresseerd in jouw bubbel. Waarom? Ik denk omdat dat er nog geen verdienmodel aan verbonden is. Tot nu toen tenminste.
Ten slotte.
Dus waar gebruik ik AI voor in de dagelijkse praktijk? Dat is voor het stellen van vragen en het opzoeken van antwoorden , net als in Google. Over zaken die ik niet weet of begrijp en als hulp bij het oplossen van problemen die ik zo tegenkom in mijn werk als websitebouwer en designer. Zo heb ik de tekst die ik voor deze blog heb geschreven laten beoordelen door Chat-GPT. Waarom? Omdat AI beter is in het analyseren van teksten dan ik. Of ik dit AI advies tenslotte ook gebruik bepaal ik echter altijd zelf.
En als laatste, één van de grote voordelen van Chat-GPT is tegenwoordig dat het ook aan bronvermelding doet. Je kunt dus zien waar de info vandaan komt zodat je zelf kunt oordelen of dit een betrouwbare bron is of niet.
FAQ
Wat is de impact van AI op banen die betrekking hebben op taal, schrift en afbeeldingen?
AI kan taken die verband houden met de verwerking van tekst, taal en afbeeldingen automatiseren, waardoor sommige banen op deze gebieden mogelijk worden bedreigd. Echter, AI kan ook nieuwe mogelijkheden creëren.
Wat is de rol van AI in taalvertaling en communicatie?
AI heeft al een grote impact op taalvertaling en kan in de toekomst waarschijnlijk real-time vertaling van gesproken woord mogelijk maken, waardoor mensen die verschillende talen spreken, direct met elkaar kunnen communiceren.
Hoe kan AI de creatieve industrie veranderen?
AI kan helpen bij het genereren van foto's en illustraties op basis van tekstprompts en kan digitale 3D-afbeeldingen van producten in verschillende omgevingen reproduceren, wat de behoefte aan traditionele fotografie kan veranderen.
Is het leren van coderen nog steeds nuttig gezien de opkomst van AI?
Ja, het leren van coderen kan nog steeds nuttig zijn, onder andere voor het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en logisch denken, en voor het begrijpen van hoe technologie werkt.
Hoe kan AI worden gebruikt als een persoonlijke assistent?
AI kan worden gebruikt voor het beantwoorden van vragen, het helpen begrijpen van complexe onderwerpen, en het analyseren van teksten, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die alleen werken, zoals freelancers.