Webflow
FAQ

wand met daarop allerlei schermen met websites

Welkom bij onze veelgestelde vragen (FAQ) over Webflow! In deze sectie vindt je antwoorden op de meest gestelde vragen over het bouwen van een website, de ondersteuning die ik bied, wat Webflow precies is, en voor wie het bedoeld is.

Mijn doel is om je te helpen de potentie van Webflow te begrijpen en hoe het een waardevolle tool kan zijn voor je onderneming of vereniging. Of je nu overweegt om je huidige website te verbeteren, of een geheel nieuwe website te starten, deze FAQ is hier om je twijfels weg te nemen. Ik hoop dat deze FAQ je helpt de voordelen van Webflow te zien. Verken, leer en ontdek hoe Webflow je online aanwezigheid kan transformeren.

Basisprincipes

Webflow biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere websitebouwers:

 • Flexibiliteit: Webflow biedt je de vrijheid om bijna elk webontwerp te creëren dat je kunt bedenken, zonder de noodzaak om code te schrijven. Tegelijkertijd biedt het ook de mogelijkheid om je eigen aangepaste code toe te voegen als je dat wilt.
 • Krachtige functies: Webflow heeft krachtige CMS- en e-commerce functies ingebouwd. Dit betekent dat je complexe, dynamische websites kunt bouwen en beheren, inclusief online winkels, blogs, en portfolio's.
 • Kwaliteit van de code: Webflow heeft een schone en goede codekwaliteit, wat betekent dat je websites sneller en efficiënter zullen werken en minder vatbaar zijn voor fouten of beveiligingsproblemen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: In tegenstelling tot sommige andere websitebouwers, zoals WordPress, die beperkt kunnen zijn door sjablonen en het gebruik van plug-ins vereisen, is Webflow ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn.

Houd er echter rekening mee dat er bepaalde regionale beperkingen kunnen zijn, zoals het ontbreken van ondersteuning voor iDEAL-betalingen in Nederland.

Het bouwen van een website met Webflow kan variëren in tijd, afhankelijk van de complexiteit van het project. Een eenvoudige website, zoals een persoonlijke blog of portfolio, kan binnen een paar dagen tot een week worden gebouwd. Aan de andere kant kan een complexe website, zoals een online winkel of een website met veel verschillende pagina's en geavanceerde functies, enkele weken tot maanden in beslag nemen.

Het is belangrijk om een realistisch tijdschema op te stellen dat rekening houdt met je specifieke behoeften en doelen. Voor meer informatie over het bouwen van een website met Webflow, kun je een website bouwen in Webflow bezoeken.

Nee, je hebt geen programmeerkennis nodig om Webflow te gebruiken. Het platform is ontworpen om toegankelijk te zijn voor iedereen, ongeacht technische vaardigheid.

Dat gezegd hebbende, enige kennis van webdesign principes kan nuttig zijn.

Om een Webflow website te kunnen bouwen, door zelf aan de slag te gaan, is wel enige kennis van HTML en CSS noodzakelijk.
Het onderhouden van een kant-en-klare website is echter heel eenvoudig!

Wil je eens zien hoe dit allemaal gaat, bekijk dan, deze wat oudere, YouTube video.

Webflow is zeer flexibel en stelt je in staat om een breed scala aan websites te bouwen, van eenvoudige portfolio sites tot complexe e-commerce websites. Er zijn enkele beperkingen, zoals beperkingen op het aantal pagina's en de grootte van de bestanden die je kunt uploaden, afhankelijk van je abonnement.

Lees hier meer over in deze Webflow blog.

Enkele voorbeelden van websites die met Webflow gebouwd zijn;

Ja, je kunt absoluut meerdere websites beheren met één Webflow-account. Dit is een van de voordelen van het gebruik van Webflow, vooral voor ontwerpers en bureaus die aan meerdere projecten tegelijk werken.

Wanneer je inlogt op je Webflow-account, kom je op je dashboard terecht. Hier zie je een overzicht van al je projecten (websites). Je kunt zoveel projecten aanmaken als je wilt. Elk project is in feite een aparte website met zijn eigen unieke instellingen, pagina's en stijlen.

De hoeveelheid gepubliceerde websites die je kunt hebben, is afhankelijk is van het soort abonnement dat je hebt. Met een gratis account kun je bijvoorbeeld maar twee projecten publiceren. Als je meer websites wilt publiceren, moet je upgraden naar een betaald account of een siteplan aanschaffen voor de specifieke projecten die je wilt publiceren.

Wil je meer weten kijk dan deze video.

Ja, Webflow heeft een uitgebreide verzameling van educatieve bronnen, waaronder video-tutorials, how-to-gidsen, en een actieve gemeenschap waar je vragen kunt stellen en advies kunt krijgen.

 1. Webflow University: Dit is een uitgebreide online leeromgeving waar je video-tutorials kunt vinden over een breed scala aan onderwerpen, van de basisprincipes van het gebruik van Webflow tot geavanceerde ontwerptechnieken. De video's zijn duidelijk en gemakkelijk te volgen, waardoor ze een geweldige bron zijn voor zelfstudie.
 2. Webflow Blog: De Webflow blog is een andere nuttige bron van informatie. Het bevat artikelen over een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder ontwerptips, case studies, en nieuws over updates en nieuwe functies in Webflow.
 3. Webflow Community en Forum: Webflow heeft een actieve en ondersteunende gemeenschap van gebruikers. Het Webflow Forum is een plek waar je vragen kunt stellen, advies kunt krijgen van andere Webflow-gebruikers, en kunt leren van de ervaringen van anderen. Het is ook een plek waar je feedback kunt geven aan het Webflow-team en suggesties kunt doen voor nieuwe functies.

Website Offline:
Je website wordt offline gehaald en is niet langer toegankelijk voor het publiek. Dit betekent dat niemand je website kan bezoeken of bekijken.

Gegevensbewaring:
Webflow bewaart je websitegegevens en ontwerpen voor een bepaalde periode (meestal 30 dagen). Dit betekent dat als je van gedachten verandert binnen die periode, je je abonnement kunt heractiveren en je website weer online kunt zetten.

Back-up en Export:
Voordat je je Webflow-account sluit, heb je de mogelijkheid om een back-up van je website te maken of je website te exporteren. Dit betekent dat je een kopie van je websitegegevens en ontwerpen kunt downloaden. Let op, de mogelijkheid tot exporteren is afhankelijk van je abonnementstype. Niet alle abonnementen bieden deze mogelijkheid.

Overdracht aan een ander platform:
Als je besluit om je website naar een ander platform te verplaatsen, moet je je websitegegevens en ontwerpen handmatig overzetten. Dit kan een tijdrovend proces zijn, afhankelijk van de complexiteit van je website.

Websiteontwerp

Visuele Interface:
In plaats van te coderen, kun je met Webflow's visuele interface elementen naar je pagina slepen en neerzetten, en hun eigenschappen aanpassen via een gebruiksvriendelijk paneel. Dit maakt het ontwerpproces veel sneller en toegankelijker, vooral voor beginners.

Stijlaanpassingen:
Met Webflow kun je elk aspect van je website aanpassen, inclusief kleuren, lettertypen, lay-outs, en meer. Je kunt ook complexe CSS-stijlen toepassen, zoals overgangen en transformaties, rechtstreeks vanuit de visuele interface.

Responsief Ontwerp:
Webflow maakt het gemakkelijk om responsieve ontwerpen te maken die er goed uitzien op elk apparaat. Je kunt de weergave van je ontwerp op verschillende schermformaten bekijken en aanpassen, en Webflow zorgt ervoor dat de juiste CSS wordt gegenereerd om je ontwerp responsief te maken.

Interacties en Animaties:
Met Webflow's Interactions-functie kun je complexe interacties en animaties creëren zonder te hoeven coderen. Je kunt bijvoorbeeld elementen laten bewegen, draaien, schalen, vervagen, en meer in reactie op verschillende triggers zoals muisklikken, scrollen, en pagina laden.

CMS en E-commerce:
Webflow bevat ook een ingebouwd CMS (Content Management System) waarmee je dynamische inhoud kunt beheren, zoals blogposts, portfolio-items, producten en meer. Als je een online winkel wilt opzetten, biedt Webflow ook e-commerce functionaliteit, inclusief winkelwagen en afrekenen.

SEO en Toegankelijkheid:
Webflow genereert schone, semantische code die goed is geoptimaliseerd voor SEO. Het biedt ook tools om je te helpen bij het verbeteren van de toegankelijkheid van je website, zoals alt-tekst voor afbeeldingen en ARIA-rollen.

Als een onafhankelijke freelancer met een focus op Webflow design en ontwikkeling, ben ik toegewijd aan het leveren van gespecialiseerde en op maat gemaakte diensten die je helpen om een sterke online aanwezigheid op te bouwen. Mijn expertise ligt in het creëren van gepersonaliseerde, efficiënte en aantrekkelijke websites die precies voldoen aan de unieke behoeften van je bedrijf of merk.

Ik ben ook toegewijd aan het leveren van uitstekende klantenservice. Ik ben altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden, advies te geven, en eventuele problemen op te lossen die je tegenkomt. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat je 100% tevreden bent met je website en dat het proces van het werken met mij soepel en aangenaam is.

Kortom, als je op zoek bent naar een ervaren, betrouwbare en toegewijde Webflow designer en ontwikkelaar, ben ik hier om je te helpen. Laten we samenwerken om een website te creëren die je bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Webflow is geoptimaliseerd voor snelheid. Het platform maakt gebruik van snelle, betrouwbare hosting en levert je website met een Content Delivery Network (CDN) om ervoor te zorgen dat je website snel laadt, ongeacht waar je bezoekers zich bevinden. Dit betekent dat je bezoekers een vlotte en aangename ervaring zullen hebben bij het navigeren op je website.

Het is ook belangrijk om te weten dat Webflow verschillende tools en functies biedt om je te helpen je website te optimaliseren voor snelheid. Bijvoorbeeld, Webflow's Image Element en Background Image instellingen bevatten opties om automatisch responsieve afbeeldingen te genereren, wat kan helpen om de laadtijd van je afbeeldingen te verminderen op apparaten met kleinere schermen.

CMS en E-commerce

Het Content Management System (CMS) van Webflow is een krachtige tool die ontworpen is om het beheren van website-inhoud eenvoudig en intuïtief te maken. Hier is een meer gedetailleerde uitleg:

 1. Dynamische Inhoud: Webflow's CMS stelt je in staat om dynamische inhoud te creëren en te beheren. Dit betekent dat je verschillende soorten inhoud kunt opslaan, zoals blogposts, producten, teamleden, en meer, in wat Webflow 'collecties' noemt. Deze collecties kunnen vervolgens worden gebruikt om automatisch pagina's op je website te genereren en te vullen met inhoud.
 2. Visuele Content Management: In tegenstelling tot veel andere CMS'en, biedt Webflow een volledig visuele interface voor het beheren van je inhoud. Dit betekent dat je je inhoud kunt zien en bewerken zoals deze op je website zal verschijnen, wat het proces van content management veel intuïtiever maakt.
 3. Flexibele Data Structurering: Webflow's CMS geeft je de vrijheid om je eigen aangepaste datatypes en velden te definiëren. Dit betekent dat je je CMS kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van je website, in plaats van te proberen je inhoud in een voorgedefinieerde structuur te passen.
 4. Gebruikersrollen en Samenwerking: Webflow's CMS ondersteunt meerdere gebruikersrollen, waaronder beheerders, redacteuren en auteurs. Dit maakt het gemakkelijk om samen te werken met een team en de toegang tot verschillende delen van je CMS te beheren.
 5. SEO-vriendelijk: Webflow's CMS is ontworpen met SEO in gedachten. Het genereert schone, semantische code en biedt volledige controle over meta tags, URL-structuren, en andere belangrijke SEO-elementen.
 6. Integraties: Webflow's CMS kan worden geïntegreerd met een reeks andere tools en platforms, zoals Zapier, MailChimp, en Google Analytics, waardoor je je workflow kunt stroomlijnen en je website kunt verbinden met andere diensten die je gebruikt.

Kortom, Webflow's CMS is een flexibele, krachtige en gebruiksvriendelijke tool die je in staat stelt om je website-inhoud effectief te beheren en te optimaliseren voor SEO. Het is een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren webontwerpers.

Je kunt een breed scala aan websites en webapplicaties bouwen met Webflow CMS, zoals blogs, e-commerce sites, portfolio's, bedrijfswebsites en nog veel meer.

Absoluut! Webflow biedt uitgebreide mogelijkheden voor bloggen. Je kunt berichten schrijven, categoriseren en publiceren, allemaal binnen het Webflow-platform.

De blogfunctie van Webflow is gebouwd rond zijn Content Management Systeem (CMS), dat is ontworpen om gebruiksvriendelijk en intuïtief te zijn. Dit betekent dat je geen kennis van codering nodig hebt om je blog te creëren en te beheren.

Wanneer je een blogpost in Webflow schrijft, heb je de flexibiliteit om verschillende soorten inhoud op te nemen, zoals tekst, afbeeldingen, video's en meer.
Het beste voorbeeld is mijn eigen blog op deze website.

Webflow biedt robuuste, ingebouwde e-commerce functionaliteiten, waardoor je de mogelijkheid hebt om een online winkel te ontwikkelen en te beheren, producten toe te voegen, je voorraad te beheren en veilige betalingen te accepteren.

Echter, er is een specifieke beperking die belangrijk is voor klanten in Nederland: Webflow ondersteunt op dit moment geen 'iDEAL' betalingen, een veelgebruikte betaalmethode in Nederland. Dit kan een aanzienlijke beperking zijn voor bedrijven die zich voornamelijk op de Nederlandse markt richten.

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van Webflow CMS voor bedrijven:

 • Visueel CMS: Webflow is een visueel CMS,  dat perfect is voor webdesigners en gevorderde gebruikers. Het biedt een intuïtieve interface waarmee je eenvoudig aangepaste, professionele websites kunt ontwerpen zonder code te hoeven schrijven
 • Onderhoudsinspanning: Omdat Webflow geen extra plugins heeft, is de onderhoudsinspanning zeer gering of wordt deze volledig overgenomen door de CMS-experts
 • Eenvoudig CMS: Webflow is een eenvoudig CMS dat geschikt is voor de meeste bedrijven. Een contentmanagementsysteem dat gebruikers in staat stelt om inhoud visueel te bewerken en vorm te geven door middel van een intuïtieve interface met slepen en neerzetten. De meeste bedrijven hebben voldoende aan een website met een eenvoudig CMS waarin Webflow voorziet.
 • Snelheid: Webflow is een van de snelste CMS-platforms die beschikbaar zijn. Het is ontworpen om snel te laden en te presteren, wat belangrijk is voor de gebruikerservaring en SEO.
 • Marketingmotor: Webflow is ontzettend goed te gebruiken als een marketingmotor voor je bedrijf. Het biedt verschillende functies en tools die kunnen helpen bij het verbeteren van de online aanwezigheid en het genereren van leads.
 • Flexibiliteit: Webflow biedt veel flexibiliteit bij het ontwerpen van websites. Het biedt een breed scala aan sjablonen en ontwerpelementen die kunnen worden aangepast om aan de specifieke behoeften van een bedrijf te voldoen.
 • Hosting: Webflow biedt ook hostingdiensten aan, wat betekent dat bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over het vinden van een aparte hostingprovider.

Hier zijn enkele soorten bedrijven die het meest kunnen profiteren van het gebruik van Webflow CMS:

 • Bedrijven met een sterke focus op webdesign: Webflow is een visueel CMS dat perfect is voor webdesigners en gevorderde gebruikers. Het biedt een intuïtieve interface waarmee je eenvoudig aangepaste, professionele websites kunt ontwerpen zonder code te hoeven schrijven.
 • Bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudig CMS: Webflow is een eenvoudig CMS dat geschikt is voor de meeste bedrijven. De meeste bedrijven hebben voldoende aan een website met een eenvoudig CMS waarin Webflow voorziet.
 • Bedrijven die op zoek zijn naar een snelle website: Webflow is een van de snelste CMS-platforms die beschikbaar zijn. Het is ontworpen om snel te laden en te presteren, wat belangrijk is voor de gebruikerservaring en SEO.
 • Bedrijven die op zoek zijn naar een marketingmachine: Webflow biedt verschillende functies en tools die kunnen helpen bij het verbeteren van de online aanwezigheid en het genereren van leads. Het is ontzettend goed te gebruiken als marketingmachine voor je bedrijf.
 • Bedrijven die op zoek zijn naar een CMS zonder extra plugins: Omdat Webflow geen extra plugins heeft, is de onderhoudsinspanning zeer gering of wordt deze volledig overgenomen door de CMS-experts. Dit kan voordelig zijn voor bedrijven die geen extra plugins nodig hebben.

Hosting en SEO

Het koppelen van je eigen domeinnaam aan je Webflow-site is een belangrijke stap in het opbouwen van je online aanwezigheid. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:

 1. Merkidentiteit: Het hebben van je eigen domeinnaam helpt bij het opbouwen van een sterke en unieke merkidentiteit. Het stelt je in staat om een consistente merkervaring te bieden aan je bezoekers, omdat ze je merknaam zullen zien in de URL van je website. Dit kan helpen om het vertrouwen en de herkenning van je merk te vergroten.
 2. SEO: Het hebben van je eigen domeinnaam kan ook voordelen hebben voor SEO (Search Engine Optimization). Zoekmachines zoals Google kijken naar een verscheidenheid aan factoren bij het rangschikken van websites, en een van die factoren is de domeinnaam. Websites met een eigen domeinnaam worden vaak gezien als meer betrouwbaar en professioneel, wat kan helpen om een hogere ranking in de zoekresultaten te krijgen.
 3. Professionaliteit: Een eigen domeinnaam geeft je website een professionelere uitstraling. Het laat zien dat je geïnvesteerd hebt in je online aanwezigheid en kan helpen om het vertrouwen van je bezoekers te winnen.

Het proces van het koppelen van een domeinnaam aan je Webflow-site is vrij eenvoudig. Je moet eerst een domeinnaam kopen van een domeinregistrar. Vervolgens kun je de instructies van Webflow volgen om je domeinnaam aan je site te koppelen. Zodra dit is gedaan, zal je website toegankelijk zijn via je eigen domeinnaam.

Wil je precies weten hoe dit technisch in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video.

Webflow heeft inderdaad ingebouwde SEO-tools die je helpen om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Hier zijn enkele van de functies die je kunt gebruiken:

 1. Metatags bewerken: Metatags zijn stukjes tekst die beschrijven waar de inhoud van een webpagina over gaat. Ze verschijnen niet op de pagina zelf, maar in de code van de pagina. Ze worden door zoekmachines gebruikt om te begrijpen waar een pagina over gaat en om te bepalen wanneer deze moet worden weergegeven in de zoekresultaten. Met Webflow kun je de metatags van je pagina's bewerken om ze te optimaliseren voor relevante zoekwoorden.
 2. 301 redirects instellen: Een 301 redirect is een manier om bezoekers en zoekmachines door te sturen van een oude URL naar een nieuwe URL. Dit is handig als je een pagina hebt verplaatst of verwijderd en je wilt voorkomen dat mensen op een dode link stuiten. Met Webflow kun je 301 redirects instellen om ervoor te zorgen dat bezoekers soepel naar de juiste pagina worden geleid.
 3. Robots.txt-bestanden aanpassen: Een robots.txt-bestand is een bestand dat je op je website plaatst om zoekmachines te vertellen welke pagina's ze wel en niet mogen crawlen. Dit kan nuttig zijn als je bepaalde pagina's van je site wilt verbergen voor zoekmachines. Met Webflow kun je je robots.txt-bestand aanpassen om de toegang van zoekmachines tot bepaalde delen van je site te beheren.
 4. Sitemaps genereren: Een sitemap is een bestand waarin de structuur van je website wordt beschreven. Het helpt zoekmachines om de inhoud van je site te begrijpen en te indexeren. Webflow genereert automatisch een sitemap voor je site, die je kunt indienen bij zoekmachines om hen te helpen je site efficiënter te crawlen.

Deze SEO-tools van Webflow kunnen je helpen om je website beter zichtbaar te maken in zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en betrokkenheid.

Als een onafhankelijke freelancer bied ik gespecialiseerde diensten aan in Webflow design en ontwikkeling. Mijn doel is om je bij te staan bij het creëren van een gepersonaliseerde en efficiënte website die precies voldoet aan je behoeften. Ik geloof in nauwe samenwerking met mijn klanten om hun unieke visie tot leven te brengen op het digitale platform.

Webflow biedt inderdaad integratiemogelijkheden met een breed scala aan populaire tools en platforms. Dit is een van de sterke punten van Webflow, omdat het je in staat stelt om je website naadloos te verbinden met andere digitale tools die je mogelijk al gebruikt voor je bedrijf, waardoor je workflow gestroomlijnd en efficiënt blijft.

Een van deze integraties is Google Analytics. Door Google Analytics aan je Webflow-website te koppelen, kun je gedetailleerde statistieken en inzichten krijgen over het verkeer op je website.

Daarnaast biedt Webflow integraties met vele andere tools, zoals Zapier, waarmee je automatisering kunt creëren tussen Webflow en honderden andere apps.

Kortom, de integratiemogelijkheden van Webflow kunnen je helpen om je website te verbinden met de tools die je nodig hebt om je bedrijf efficiënt te runnen, je publiek te bereiken en te groeien, en je online aanwezigheid te versterken.