Onverwacht gevonden:
Mijn weg naar webdesign

Mijn naam is Hans Gijsbers en ik ben een gepassioneerde webdesigner. Mijn reis in webdesign begon uit noodzaak, maar groeide al snel uit tot een liefde voor de creativiteit en dynamiek van deze branche. Met een achtergrond in de zorg, heb ik een unieke kijk op webdesign. Van zelfstudie en het leren van nieuwe talen tot het navigeren door de voortdurend veranderende technologieën in de industrie, heb ik een diverse en diepgaande ervaring opgedaan. Ik hou van het creatieve proces en streef ernaar om voortdurend te leren, innoveren en me aan te passen aan nieuwe trends. In deze biografie deel ik mijn reis, mijn ervaringen en mijn visie op de toekomst van webdesign.

Begonnen met webdesign ben ik doordat ik een website nodig had voor mijn nog op te richten bedrijfje in counselor/coaching. Dit heeft een korte tijd bestaan, maar de creativiteit van het web trok me toch meer.

Ik ben altijd al creatief geweest, niet alleen op het grafische vlak, maar ook in de dagelijkse praktijk. Weet ik iets niet dan ga ik op zoek naar een mogelijke oplossing. Dit is ook tevens een valkuil, want als ik de oplossing heb gevonden en eventueel heb toegepast verlies ik vaak snel het interesse hierin. Lange tijd alleen maar dezelfde routine handelingen verrichten is dan ook niet mijn ding.

Maar nu terug naar mijn carrière als webdesigner/bouwer en hoe dat begonnen is.

Ik had voor die tijd wel eens van 'broncode' gehoord, maar wist niet wat dat precies betekende. Mijn broer is grafisch vormgever en tijdens een bezoek maakte hij me opmerkzaam op een bedrijf dat online cursussen aanbood op dit vlak. In die tijd was dat nog vrij nieuw. Online learning stond in 2005 nog in zijn kinderschoenen. Cursussen in het Nederlands waren heel zeldzaam zodat ik mijn Engels flink heb moeten bijspijkeren. Uit die tijd komt ook mijn werkwijze dat ik al mijn programma's in het Engels installeer en niet in het Nederlands. Dat had een heel simpele reden, bijna alle instructievideo's waren in het Engels en dus waren ook alle menu's in het Engels. Het steeds opzoeken naar het Nederlands was me teveel werk zodat ik het bij het Engels heb gelaten.

Ik heb HTML en CSS geleerd via online cursussen van het bedrijf Lynda.com. Dat bestaat ondertussen niet meer en is opgegaan in Linkedin geloof ik. Deze cursussen zaten goed in elkaar en waren afgestemd op wat de markt op dat moment vroeg. Alles volgens de officiële standaarden en werkwijzes. Ik heb hier een hoop geleerd, maar een afsluitend diploma daarvan heb ik niet.

Omdat dit hoofdzakelijk over HTML en CSS ging, liep ik al snel tegen de beperkingen hiervan op. Het dynamische web zoals tegenwoordig bestond toe nog niet, maar een formulier automatisch verwerken en versturen via PHP was niet meer bijzonder. PHP was echter een codeer taal en dat had ik nooit geleerd. Heb me hier nog wel een tijdje mee bezig gehouden, maar coderen is niet iets voor mij. Net als wiskunde vroeger ook niet echt mijn ding was. Ik weet niet meer precies waar, maar ergens had ik opgevangen dat Drupal een heel mooi en uitgebreid programma was waarmee je veel meer mee kon doen dan bijvoorbeeld WordPress. Niet wetende dat Drupal ook een heel stuk lastiger was om onder de knie te krijgen.

Mijn eerste klanten waren dan ook klanten die gebruik maakten van Drupal. Met veel pijn en moeite en veel gezoek op het internet heb ik toen een paar websites voor deze klanten gemaakt, o.a. die voor mezelf. Drupal is en blijft een mooi CMS programma, maar zonder echte kennis van PHP is het toch lastig om mee te werken.Na een paar jaar waren er ook klanten die vroegen naar WordPress. Hoewel is daar nooit echte enthousiast over was, ben me daar toen in gaan verdiepen en een enkele website voor een klant hierin gebouwd.

Maar het constante onderhoud, back-ups draaien en het bijwerken van plug-ins en modules ging me behoorlijk tegenstaan. Ook kostte het veel tijd, tijd die lang niet altijd gefactureerd kon worden. Waarschijnlijk stond ik in mijn aversie tegen dit constante onderhoud niet alleen, want in die tijd leerde ik Webflow kennen. Geen updates en back-ups meer, geen plug-ins die om de haverklap bijgewerkt moesten worden en alles in een taal die ik al goed kende, HTML en CSS.

Als eerste heb ik toen mijn eigen website van Drupal naar Webflow verhuisd en wat was dat een verademing. Ik kon al mijn creativiteit kwijt zonder daarbij steeds tegen mijn eigen beperkingen van PHP op te lopen. Gewoon doen wat je voor ogen hebt, uitproberen en klaar is Kees.Ik heb toen ook besloten om te stoppen met Drupal en WordPress. Ik wilde me helemaal concentreren op Webflow.

Een paar klanten wilden niet overstappen en daar heb ik toen afscheid van genomen. Een enkele klant wilde wel mee verhuizen, omdat ze toch toe waren aan een nieuwe website en de nadelen van het systeem wat ze gebruikten ook wel een beetje zat waren.

Voorbeeld

screenshot van de website van het filmhuis

De website van de Stichting Filmhuis Winterswijk, oorspronkelijk gebouwd in Drupal 7, stond in 2020 voor een noodzakelijke upgrade. Drupal had aangekondigd dat versie 7 vanaf 2021 niet meer geüpdatet zou worden. De migratie naar een nieuwere Drupal versie zou echter zowel tijdrovend als kostbaar zijn, omdat een rechtstreekse overgang niet mogelijk was. Na grondige overweging besloten we over te stappen naar Webflow.

Dit bespaarde ons aanzienlijk veel tijd, het hele migratieproces duurde slechts een paar maanden, in plaats van de onzekere upgrade binnen Drupal. Bovendien resulteerde de overstap naar Webflow in lagere [onderhouds-/hosting-] kosten. Hoewel we tijdens dit proces enkele uitdagingen tegenkwamen, zoals de inrichting van de database, hebben we deze succesvol kunnen oplossen. De website draait nu al een tijdje naar ieders tevredenheid. In feite heeft de klant ons het volgende feedback gegeven: de website is nog steeds zo goed als vroeger, maar wel sneller en goedkoper'. Dit toont aan dat een doordachte CMS-migratie niet alleen kostenbesparend kan zijn, maar ook dat deze Webflow-site zeker niet onderdoet voor zijn voorganger!

Ik realiseer me heel goed dat Webflow geen oplossing is voor alles. Wil je bijvoorbeeld een webshop met vele honderden producten dan is Webflow (nog) niet echt geschikt. Voor de Nederlandse markt sowieso niet, want het betaalsysteem binnen Webflow ondersteunt geen iDeal betalingen. En zonder iDeal is een webshop voor de Benelux niet echt aantrekkelijk. Ik heb me dus ook nog niet verdiept in dit spefieke deel van Webflow.

Ik heb voor deze klant wel enkele kleinere websites gebouwd, gericht op één product en een wat grotere overzicht website voor zijn lokale bedrijf. Dit is allemaal Webflow. Daarna kwamen er nog meer klanten en ook die websites zijn allemaal Webflow websites geworden. En zoals Cruiff als zei; 'ieder voordeel heeft ook zijn nadeel', kwam ik erachter dat deze klanten bijna alles zelf doen en mij dus maar zelden nodig hebben. Dit maakte ook een einde aan de standaard onderhoudscontracten voor onderhoud en updates. Is niet anders.

Omdat ik grote opdrachten niet alleen kan realiseren en de samenwerking met andere freelancers mij minder ligt, heb ik besloten me te richten op kleinere, lokale bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren. Grootschalige bedrijfsopbouw met meerdere werknemers is niet langer mijn ambitie. Het zou te veel afleiding veroorzaken van het daadwerkelijke creatieve werk in Webflow en de bijbehorende activiteiten. In plaats van de traditionele ondernemersrol, ligt mijn kracht in creativiteit, onderzoek en leren. En met het constant evoluerende internet en de opkomst van AI die binnenkort een nieuwe richting in zal slaan, blijft de dynamische sector mijn fascinatie prikkelen.

Creativiteit, onderzoek en leren zijn kerncompetenties waar ik mij graag op richt. De voortdurende evolutie van het internet en de opkomst van AI zorgen ervoor dat ik gefascineerd blijf door deze dynamische sector.

Samenvatting

Dit is een beschrijving van hoe ik webdesigner/bouwer ben geworden. Mijn reis door webdesign is er één van continue leren, experimenteren, en aanpassen aan de steeds veranderende technologieën en trends. Het is een dynamische industrie en hoewel het soms uitdagend is, biedt het ook veel kansen om te groeien en te innoveren. Ik kijk uit naar de toekomst van webdesign, vooral met de opkomst van AI en de nieuwe mogelijkheden die dit zal brengen.