computerscherm met daarop een WP backend

Een vergelijk - Wordpress vs Webflow

26
Mar
2021
update-
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Wordpress (WP) is nog steeds het meest gebruikte CMS voor websites. Het is zo ‘normaal’ geworden om voor WP te kiezen dat veel toekomstige gebruikers geen aandacht besteden aan de alternatieven. En dat is jammer want die zijn er wel degelijk. Een van die alternatieven voor WP is Webflow.  

Ik zie je nu denken; ‘waarom alternatieven? WP is toch prima’? Klopt, WP is prima, maar er zijn nu systemen die ‘beter’ zijn. Waarom? Ik zal je een paar voorbeelden geven waarin Webflow en WP van elkaar verschillen.

twee handen met handboei om maar een pols
De vrijheid om te ontwerpen

Vrijheid van design.

Webflow: In Webflow start je met een blanco pagina en je creëert je eigen design, of je kiest voor een kant-en-klaar (template) ontwerp. En dat allemaal zonder code te hoeven schrijven of gebruik te moeten maken van een plug-in.

Wordpress: Als je binnen WP je eigen design wilt creëren moet je kunnen coderen en/of gebruik maken van een (betaalde) plug-in. Kun je niet coderen en moet je gebruik maken van een plug-in, dan ben je beperkt tot wat deze plug-in biedt. Of je kiest ook hier voor een kant-en-klaar template.

computerscherm vol met programmeer code
WP bevat veel onnodige code

Kwaliteit van code.

Dit zal je misschien niets zeggen, maar is wel belangrijk. Niet zozeer voor je gebruikers, maar wel voor zoekmachines zoals Google. Veel code is van invloed op de laadtijd van je website. Veel code betekent langere laadtijd en dat kan weer negatief uitpakken voor je positie in zoekmachines.  

Wordpress: Deze CMS produceert vaak veel (overbodige) code. Dit komt omdat WP zwaar leunt op allerlei plug-ins. Dit proces wordt niet gecoördineerd of bewaakt, zodat er vaak dubbele en soms ook onveilige code zijn weg vindt in je website.        

Webflow: Dit systeem maakt geen gebruik van plug-ins. Overbodige en onveilige code zul je hier niet vinden. Dit maakt Webflow sites lekker snel en veilig. Plus dat een snelle laadtijd positief wordt beoordeeld door zoekmachines.  

SEO of zoekmachineoptimalisatie.

Wordpress: Dit werkt goed als je gebruik maakt van een (betaalde) plug-in. Deze moet je wel zelf goed instellen, want anders gaat dit voordeel verloren.  

Webflow: Alles is standaard aanwezig en eenvoudige zelf in te vullen en aan te passen. Geheel geoptimaliseerd voor het moderne web, ‘out off the box’.

muur met twee bewakingscamera's
Met Webflow heb je de tijd voor belangrijke zaken, want je zit al veilig.

Veiligheid.

Wordpress: Een voordeel van WP is dat het open source is en op een host naar keuze gezet kan worden. Dit is echter gelijk de zwakte van dit systeem. Omdat de code van WP openbaar is en er zoveel WP-websites zijn is het de meest gehackte CMS ter wereld. Het regelmatig bijwerken van de core/plug-ins en het maken van back-ups van je website is dus belangrijk om je site veilig te houden.

Wordpress: Webflow heeft zijn eigen hosting systeem. Dit is veilig en wordt continu bewaakt. Je hoeft zelf ook geen back-ups te maken en updaten is ook niet aan de orde. Dit wordt allemaal voor je gedaan zonder extra kosten. En SSL is slechtst een kwestie van een vinkje aanzetten en ‘klaar is Kees’.

gebruikt doosje waterverf met kwastjes
Net zo makkelijk als schilderen

Eenvoudig bijwerken.

Wordpress: De backend van WP, het deel waar je werkt aan je website, is verbeterd in de loop van de jaren, maar vergt nog wel de nodige training. Je verdwaalt eenvoudig, vooral als je er niet regelmatig mee werkt. Ook kun je niet op de pagina zelf werken, alles gaat via deze backend.

Webflow: Hier werk je met de ‘designer’ of via de ‘editor’. De editor is voor het ‘normale’ gebruik. Als gebruiker log je in via de editor en werk je je website bij op de pagina zelf. Teksten aanpassen of foto’s wisselen/plaatsen kan allemaal op de pagina zelf. Wil je zaken verander in de lay-out of functies toevoegen of verwijderen, dan maak je gebruik van de ‘designer’. Wil je dus alleen maar je website kunnen bijwerken, dan gaat dit heel snel en zonder de hulp van de ontwerper van de website.
P.S. Dit bijwerken kan alleen als je ook host via Webflow.

Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillen tussen WP en Webflow. Of deze voldoende zijn om de stap/overstap te maken naar Webflow is aan jou. Voor mij was het in ieder geval voldoende en ben daarom geheel overgestapt naar Webflow.

Wil je meer weten, maak dan een afspraak of bel of mail me.

FAQ

Blog overzicht