In deze video laat ik je kort zien hoe je gebruik maakt van de Webflow editor. De manier waarop je kunt inloggen, waar enkele knoppen voor dienen en hoe je de inhoud op een Webflow webpagina eenvoudig zelf kunt bewerken.

Het gaat hier slechts om een korte introductie van de Webflow editor en is zeker geen instructie video. Wil je meer weten over Webflow en of het wat voor jouw kan zijn, neem dan contact met mij op. Ik vertel je graag meer over de (on)mogelijkheden en/of Webflow iets voor jouw is.

Website
met
Webflow CMS

illustratie man achter computer scherm
Webflow is net als Wordpress en Joomla een CMS. Dat betekent dat je zelf je website via een browser kunt bijwerken en aanvullen. Maar in tegenstelling tot de ander CMS gaat dit in Webflow een heel stuk eenvoudiger en sneller. Maar er zijn meer voordelen;

Voordelen Webflow

 • checkbox

  Geoptimaliseerd voor zoekmachines

 • checkbox

  Geen updates, back-ups of gedoe met hosting

 • checkbox

  Geschikt voor smartphone en tablet

 • checkbox

  Systeem dat klaar is voor de toekomst

En als je wilt zien hoe eenvoudige het zelf bijwerken of aanpassen van een Webflow website is bekijk dan deze video!
webflow editor filmstrip achtergrond

Laten we beginnen met het ontwerp, het design van een websites.

Omdat een eigen, uniek ontwerp aardig wat tijd kost om te ontwikkelen, kan dit flink in de papieren lopen. Om de ontwerpkosten te drukken wordt daarom vaak gebruik gemaakt van zgn. templates. Dit zijn ‘kant en klare’ ontwerpen die door de designer op onderdelen aangepast kan worden. Je plaatst je eigen logo, verwisselt de bestaande foto’s voor die van jezelf en past kleuren en lettertype aan.  

Elk systeem heeft zijn eigen templates. Voor WordPress bijvoorbeeld kun je kiezen uit wel duizenden kant en klaar templates. Wil je iets bijzonders, dan betaal je ook hier de hoofdprijs voor.

Nadeel is dat je alleen zaken kunt wijzigen binnen het systeem zelf. Wil je iets waar de template niet in heeft voorzien dan moet je de code induiken of een plug-in installeren die dit voor je doet.

Omdat de templates en het systeem zo nauw met elkaar verweven zijn moet bij een update vaak ook de gebruikte template ge-update worden. Dit is lang niet altijd gratis en daarom zijn er veel aanbieders die hiervoor (betaalde) vergunningen aanbieden.

Webflow kent dit systeem niet. Er zijn zeker wel templates te koop voor Webflow, maar updaten is nooit nodig. Ook de code die Webflow produceert, is ook bijzonder ‘schoon’. Dat betekent dat alleen de hoogste nodig code wordt geproduceerd om je website goed te laten functioneren. Dit maakt het laden van de website ook lekker makkelijk en snel.
Wil je ook binnen Webflow gebruik maken van een template betaalt je puur voor het ontwerp en dat was het dan. 
scherm met code en rode X ervoor

De bouw van je website.

Omdat een eigen, uniek ontwerp aardig wat tijd kost om te ontwikkelen, kan dit flink in de papieren lopen. Om de ontwerpkosten te drukken wordt daarom vaak gebruik gemaakt van zgn. templates. Dit zijn ‘kant en klare’ ontwerpen die door de designer op onderdelen aangepast kan worden. Je plaatst je eigen logo, verwisselt de bestaande foto’s voor die van jezelf en past kleuren en lettertype aan.

Elk systeem heeft zijn eigen templates. Voor WordPress bijvoorbeeld kun je kiezen uit wel duizenden kant en klaar templates. Wil je iets bijzonders, dan betaal je ook hier de hoofdprijs voor. Nadeel is dat je alleen zaken kunt wijzigen binnen het systeem zelf. Wil je iets waar de template niet in heeft voorzien dan moet je de code induiken of een plug-in installeren die dit voor je doet.

Omdat de templates en het systeem zo nauw met elkaar verweven zijn moet bij een update van het systeem vaak ook de gebruikte template ge-update worden. Dit is lang niet altijd gratis en daarom zijn er veel aanbieders die hiervoor (betaalde) licenties aanbieden.

Webflow kent dit systeem niet. Er zijn zeker wel templates te koop voor Webflow, maar updaten is nooit nodig. Ook de code die Webflow produceert, is ook bijzonder ‘schoon’. Dat wil zeggen dat alleen de hoogste noodzakelijk code wordt geproduceerd om je website goed te laten functioneren. Dit maakt het laden van de website ook lekker makkelijk en snel.

Wil je ook binnen Webflow gebruik maken van een template betaalt je puur voor het ontwerp en dat was het dan.

Het onderhoud van je website.

Iedereen met een WordPress website zal het ondertussen wel weten. Regelmatig opwaarderen van de website is belangrijk om hackers buiten de deur te houden.  

Maar hoe gaat dat nu precies?

Dit verschilt een beetje per aanbieder. Bij de ene host is dit één keer per maand, bij de ander iedere dag of zelfs elk uur. Regel is wel dat hoe vaker er updates gedaan worden des te duurder het wordt. En soms wordt er een vergoeding gevraagd voor het terugzetten van een back-up.

Gebruik je Webflow dan heb je ook hier niets mee te maken. Ben je bezig met je website binnen Webflow, dan wordt er automatisch een back-up gemaakt van de gehele website als je 20 handelingen hebt verricht in de editor, of als je deze verlaat.

Wil je tussentijds een back-up maken, omdat je iets belangrijks wilt veranderen, dan kan dat ook. Weer zo’n pluspunt waar Webflow met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt! Oké dat klinkt al goed, maar was het dat? Nee.

Zoekmachine vriendelijk.

Voor SEO moet je bij veel systemen een extra plug-in installeren. Bij WordPress is dit bijvoorbeeld de SEO-plug-in van Yoast. En wil je ook hier het onderste uit de kan dan moet je betalen voor deze extra functies!

Bij Webflow zit dit ingebakken in het systeem.

Snelheid van de website.

Google is gek op snelle websites. Wil je bijvoorbeeld een snelle WordPress website dan ontkom je bijna niet aan een dure host en een aantal (niet gratis) extra plug-ins. WordPress bijvoorbeeld stelt nogal wat eisen aan de server waarop het geïnstalleerd is. Om dan alles snel en soepel te laten verlopen moet je alles goed instellen en wie wel eens aan de slag is geweest met de extra plug-ins voor snelheid, weet dat je dit ook niet ‘eventjes’ doet.  

Hoe dan ook, bij Webflow is dit onderdeel van het systeem (Fastly, Amazone EC2) waarop het draait. Lekker snel en de rest kun je vergeten. En mocht je website plotseling viraal gaan, in korte tijd dus heel veel bezoekers trekken, dan is dit ook geen probleem. Het systeem schaalt zonder problemen uit zichzelf op.  

De website zelf bijwerken.

Veel systemen hebben een aparte backend voor het bijwerken van de content. Als je daar inlogt kom je in een ander deel van de website terecht. De bekendste is die van WordPress. Maar om deze nu eenvoudig en makkelijk te noemen, niet echt. Zo heeft iedere template en plug-in zijn eigen gebruiksaanwijzingen kan het een hele zoekpartij worden voordat je gevonden hebt wat je zocht.

Webflow heeft dit niet. Je kunt online op de webpagina zelf wijzigingen aanbrengen of in de eenvoudige backend zaken aanvullen en aanpassen. De website kan door de bouwer zo ingesteld worden dat je nooit bang hoeft te zijn dat je belangrijke zaken per ongeluk aanpast of verwijderd.

Hoe je zelf met de content van je Webflow website aan de gang kunt gaan is binnen een half uurtje te leren. Zo eenvoudig is het! 

Was dit het dan? Nee, er zijn nog een paar voordelen.
 
 • Je website krijgt automatisch een https adres(beveiligde verbinding)
 • Bescherming tegen DDos aanvallen
 • Wachtwoord bescherming per pagina of voor de gehele website
 • Alle foto’s die je gebruikt binnen Webflow zijn responsief
 • Formulier verzending
Als je dit allemaal leest dat begrijp je waarom ik ben overgestapt naar Webflow. Bijna geen gedoe meer met code en allerlei verschillende systemen die je eerst moet leren. Alles zit in één handig pakket en je kunt al je aandacht vestigen op de website zelf en zijn inhoud en niet op de techniek erachter. Wil ik iets uitproberen dan kan ik dat zelf snel realiseren. Ik ben niet meer afhankelijk van anderen die de code voor me schrijven of een plug-in die er misschien wel of niet is!

Voor mij dus geen WordPress, Joomla, Drupal, Wix of welk ander systeem dan ook.    

Met Webflow kan ik me eindelijk helemaal richten op de website zelf en niet al dat gedoe eromheen.