twee futuristische vrouwen gezichten die elkaar aankijken

Ontsluit de kracht van Data met Chat GPT en Code Interpreteren

10
Jul
2023
update-
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Ontdek hoe Chat GPT, door code te genereren en analyseren, data-analyse revolutioneert. Verken hoe het je kan helpen om snel en efficiënt inzicht te krijgen in grote datasets en hoe het zit met de privacy.

AI-technologieën, zoals OpenAI's Chat GPT, openen nieuwe dimensies in de datawereld. Tegenwoordig kunnen ze niet alleen code genereren, maar ook analyseren, grafieken creëren en data verwerken via Code Interpreter. Dit biedt ons de mogelijkheid om met gemak en snelheid de diepten van grote datasets te verkennen.

Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid moet je wel over een ChatGPT plus account beschikken.  Heb je die, gaan dan naar 'settings' in het linker menu en activeer deze mogelijkheid. Klik vervolgens in het hoofdscherm op  'GPT-4' en activeer Code Interpreter'.

screenshot beta functies Chat GPT
Activeer zo de Code interpreter

Screenshot gpt-4 instellingen
Klik op GPT-4 en kies voor Code Interpreter (beta)

upload file knop voor de Code Interpreter
Klik op de plus, kies je file, de upload start en stel de vraag

Neem bijvoorbeeld bestandsconversie. Chat GPT kan eenvoudig afbeeldingen van het ene formaat naar het andere omzetten, bijvoorbeeld van JPG naar PNG. Daarnaast kan het ook afbeeldingen bewerken door filters toe te passen (bv. van kleur naar zwart-wit) of het formaat wijzigen.

Wat je ook kunt doen is de belangrijkste kleuren halen uit een foto. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het ontwerpen van een website of een advertentie. In dit voorbeeld heb ik gevraagd om de 5 belangrijkste kleuren uit de foto hierboven. Ik heb gevraagd om de 5 belangrijkste kleuren, weergegeven als hexadecimale code en als swatch. Het resultaat zie je hieronder. Een heel snelle en handige manier om een kleurenpalet te genereren die je vervolgens kunt gebruiken in allerlei ontwerpen.

Je eigen kleurpalet voor ontwerpen

Een andere functie die je kunt gebruiken is het creëren van een diavoorstelling van diverse foto's. Verzamel simpelweg je foto's in een zip-bestand en upload deze naar Chat GPT. Vervolgens vraag je om een diavoorstelling in MP4-formaat van de foto's in het zip-bestand. Ik specificeerde een zichtbaarheid van elke foto van 3 seconden, met 'fade-in' en 'fade-out' overgangen. Tijdens het proces werden inconsistenties in de afmetingen van de foto's automatisch aangepakt en opgelost door het programma.

Voorbeeld complexe CSV

Maar Code Interpreter kan meer. Deze AI-technologie biedt ook krachtige tools om CSV-bestanden te analyseren en de gegevens grafisch weer te geven. Zo wordt onoverzichtelijke en complexe data getransformeerd in een begrijpelijk en visueel aantrekkelijk formaat.

Stel je voor dat je de open data van StatLine, de databank van CBS, wilt analyseren. De data bevat o.a regionale kerncijfers van Nederland (zie link). Het kan overweldigend zijn om deze grote hoeveelheid informatie te begrijpen.

Met Chat GPT wordt het ontsluiten van waardevolle inzichten uit omvangrijke CSV-bestanden bijzonder eenvoudig en toegankelijk. Stel je voor dat je geïnteresseerd bent in demografische trends in de gemeente Winterswijk over een bepaalde periode. Je hebt bijvoorbeeld specifieke vragen over het aantal mannen, vrouwen en kinderen onder de 5 jaar. In plaats van het zelf doorspitten van complexe en uitgebreide gegevensbestanden, kun je deze vragen eenvoudigweg aan Chat GPT voorleggen.

grafiek bevolkingsgroei Winterswijk
grafiek totale bevolking Winterswijk - bron CBS

Binnen enkele ogenblikken genereert het programma overzichtelijke en inzichtelijke grafieken die de groeitrends duidelijk weergeven. Dit maakt het mogelijk om snel en effectief antwoorden te verkrijgen uit omvangrijke datasets. De kracht van Chat GPT ligt in zijn eenvoud, waardoor gebruikers snel de specifieke gegevens kunnen isoleren die ze nodig hebben zonder verstrikt te raken in de complexiteit van grote data-analyses. De ervaring is gebruiksvriendelijk, snel en enorm krachtig, waardoor je je kunt concentreren op het begrijpen van de inzichten, in plaats van het worstelen met de gegevens zelf.

De echte kracht van deze technologie ligt niet alleen in het ontsluiten van deze informatie, maar ook in het gemak en de snelheid waarmee deze informatie kan worden verkregen.

Iets voor jouw?

Laten we nu eens kijken naar een andere praktische toepassing: het analyseren van gegevens uit je boekhoudprogramma. Misschien wil je de best verkochte producten of diensten van het laatste kwartaal achterhalen, of de verkoop vergelijken met voorgaande kwartalen om trends of verschuivingen te ontdekken. Chat GPT kan je helpen deze informatie snel en eenvoudig te analyseren.

Privacy

Dat gezegd hebbende, privacy is een cruciale factor in deze discussie. Het is belangrijk om te weten of je je gegevens eerst moet anonimiseren of dat je deze na analyse kunt verwijderen zonder dat ze ergens worden opgeslagen. Het antwoord op deze vraag kan complex zijn, aangezien AI niet één bedrijf is dat de regels bepaalt. Veel bedrijven maken gebruik van AI, en wat ze allemaal doen met de verkregen informatie kan vaak onduidelijk zijn.

Wil je dat jouw info geheim blijft, zet het dan niet op het internet. Deel het niet, in welke vorm dan ook online. Dit is volgens mij de enige echt betrouwbare methode. Wil je toch gebruik maken van de Code Interpreter, anonimiseer dan je inhoud voordat je deze upload.

Conclusie

Kortom, de wereld van data-analyse en -interpretatie is aanzienlijk veranderd en verbeterd dankzij AI-technologieën zoals Chat GPT. De kracht om data snel, efficiënt en inzichtelijk te maken, kan van onschatbare waarde zijn, zolang we ons bewust blijven van de belangrijke kwesties rond privacy.


FAQ

Wat zijn de mogelijkheden van AI-technologieën zoals OpenAI's Chat GPT in de datawereld?

OpenAI's Chat GPT kan niet alleen code genereren, maar ook analyseren, grafieken creëren en data verwerken via Code Interpreter. Dit maakt het gemakkelijk en snel om grote datasets te verkennen.

Hoe activeer ik de Code Interpreter functie in Chat GPT?

Om de Code Interpreter te activeren, moet je eerst over een Chat GPT plus account beschikken. Ga vervolgens naar 'settings' in het linker menu en activeer deze mogelijkheid. Klik daarna in het hoofdscherm op 'GPT-4' en activeer 'Code Interpreter'.

Kan Chat GPT helpen bij het werken met afbeeldingen en CSV-bestanden?

Ja, Chat GPT kan eenvoudig afbeeldingen van het ene formaat naar het andere omzetten, filters toepassen of het formaat wijzigen. Daarnaast biedt het krachtige tools om CSV-bestanden te analyseren en de gegevens grafisch weer te geven.

Hoe kan Chat GPT me helpen bij het analyseren van data uit mijn boekhoudprogramma?

Chat GPT kan je bijvoorbeeld helpen om de best verkochte producten of diensten van het laatste kwartaal te achterhalen, of de verkoop te vergelijken met voorgaande kwartalen om trends of verschuivingen te ontdekken. Het maakt het proces van het analyseren van deze gegevens snel en eenvoudig.

Hoe zit het met de privacy als ik gebruik maak van AI zoals Chat GPT?

Privacy is een cruciale factor. Het is belangrijk om te weten of je je gegevens eerst moet anonimiseren of dat je deze na analyse kunt verwijderen zonder dat ze ergens worden opgeslagen. Hoewel AI niet één bedrijf is dat de regels bepaalt, kan het antwoord op deze vraag complex zijn, omdat veel bedrijven gebruikmaken van AI en hun gebruik van de verkregen informatie vaak onduidelijk kan zijn.

Blog overzicht