twee medewerkers bereiden maaltijd schotels voor

Hoe je als mkb'er je website kunt verbeteren: veelvoorkomende problemen en oplossingen

2
Mar
2023
update-
20
Jan
2024
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

In deze blog verkennen we veelvoorkomende problemen van MKB-websites en bieden we praktische oplossingen om navigatie, laadsnelheid en SEO te verbeteren.

MKB-websiteverbeteringen: gangbare knelpunten en hun remedies

Voor de kleinere en middelgrote bedrijven is een effectieve website een vitale link in het aantrekken van nieuwe klanten en de uitbreiding van het bedrijf. Maar wat als uw huidige website niet aan uw verwachtingen voldoet? Misschien worstelt u met gebruiksgemak, laadtijden, of optimalisatie voor zoekmachines. Hier is een lijst van typische problemen waarmee MKB'ers te maken krijgen en strategieën om ze aan te pakken.

lapopcompter met daarop een header van een webshop

Navigatie en Relevantie

Vaak stuiten bezoekers op websites die niet intuïtief genoeg zijn. Dit kan betekenen dat de navigatiestructuur onduidelijk is, de inhoud irrelevant lijkt voor uw publiek, of de site slecht functioneert op mobiele apparaten, wat leidt tot snelle afhaking van potentiële klanten.

Hoe dit op te lossen? Focus op een design dat de eindgebruiker in het middelpunt plaatst. Evalueer navigatie en inhoud met representatieve gebruikers om hun begrip en zoekervaring te beoordelen. Een flexibel design is cruciaal, gezien de toename van mobiel websitegebruik.

Laadsnelheid

Trage laadtijden zijn een ander veelvoorkomend probleem. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op de gebruikerservaring, maar kan ook potentiële klanten afschrikken.

Oplossing? Optimaliseer uw site voor snelle laadtijden. Dit omvat het verbeteren van afbeeldingen, minimaliseren van scripts, en caching toepassen om laadtijden te verkorten. Overweeg een upgrade van uw hosting om trage servers te vermijden.

compterscherm met allerlei grafiekbalken

Zoekmachineoptimalisatie

Veel MKB-websites zijn niet optimaal afgestemd op zoekmachines, wat leidt tot een lagere ranking en verminderde zichtbaarheid. Uit eigen ervaring weet ik dat de vindbaarheid sterk afhankelijk is van de concurrentie. Als zij weinig aan SEO doen, is het makkelijker om succes te behalen. Of als je een uniek product of dienst hebt, dan is vindbaarheid meestal geen probleem.

Wat te doen? Zet in op SEO om uw website zichtbaarder te maken. Dit kan door relevante trefwoorden in uw content, intern en extern linkgebruik, en een zoekmachinevriendelijke website structuur.

Afsluiting

Een functionele website is essentieel voor het succes van uw MKB. Ontevredenheid over uw huidige website kan leiden tot problemen zoals slechte gebruikerservaring, trage laadtijden en ontoereikende zichtbaarheid in zoekmachines. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Door aandacht te besteden aan gebruiksvriendelijkheid, laadsnelheid en SEO, verbetert u de prestaties van uw website en daarmee uw bedrijf.

Daarnaast is het verstandig om regelmatig uw websiteprestaties te analyseren en aan te passen. Tools zoals Google Analytics bieden inzicht in websiteverkeer, bouncepercentages en andere belangrijke statistieken.

Overweeg ten slotte professionele hulp voor het finetunen van uw website. Een webdesigner of online marketingexpert kan u helpen bij het optimaliseren van de gebruikerservaring, het verhogen van de laadsnelheid en het verbeteren van uw website’s SEO.

Voor MKB'ers is een goed functionerende website essentieel voor het bereiken van potentiële klanten en het stimuleren van bedrijfsgroei. Door te focussen op gebruiksgemak, snelheid en zoekmachineoptimalisatie, zorgt u ervoor dat uw website optimaal presteert en bijdraagt aan uw zakelijk succes.

FAQ

Hoe belangrijk is het design van mijn MKB-website voor gebruikerservaring?

Het design is cruciaal. Een aantrekkelijk en functioneel design trekt niet alleen de aandacht, maar maakt het ook makkelijker voor bezoekers om te navigeren en de gewenste informatie te vinden. Denk aan duidelijke menu's, leesbare lettertypen en een layout die zich aanpast aan verschillende apparaten.

Kan ik zelf mijn website optimaliseren voor zoekmachines, of heb ik een expert nodig?

Basis SEO kunt u zeker zelf doen, zoals het integreren van relevante trefwoorden en het creëren van kwalitatieve inhoud. Echter, voor meer geavanceerde technieken zoals backlinking of technische SEO, kan het handig zijn een expert te raadplegen.

Wat zijn veelvoorkomende fouten die MKB'ers maken met hun websites?

Veel MKB'ers onderschatten het belang van mobiele optimalisatie, negeren de laadsnelheid van hun site, of vernieuwen hun inhoud niet regelmatig. Dit kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en de effectiviteit van de website ondermijnen.

Hoe meet ik de prestaties van mijn website?

Gebruik analysetools zoals Google Analytics om belangrijke statistieken zoals bezoekersaantallen, bouncepercentage, en tijd besteed op de site te volgen. Deze gegevens helpen u de gebruikerservaring te begrijpen en waar nodig verbeteringen door te voeren.

Hoe vaak moet ik mijn website updaten?

Het is aan te raden om uw website regelmatig te updaten, zowel qua inhoud als technologie. Dit houdt uw site relevant en veilig. Voor inhoudelijke updates, overweeg minstens eens per maand nieuwe blogposts of nieuwsupdates te plaatsen. Technische updates moeten worden uitgevoerd zodra er nieuwe versies beschikbaar zijn.

Blog overzicht