Rap, rap, we hebben geen tijd te verliezen

foto van een snelweg in de nacht
3
May
2020

Even testen

Volgens Google wel. Het heeft zelfs speciale tools ontwikkeld waarmee je dit kunt meten. Maar is dit ook zo? Is pagespeed de belangrijkste, belangrijk of alleen één van de vele factoren die van invloed zijn op de positie in de zoekresultaten? Als je de experts moet geloven kan snelheid een doorslaggevende factor zijn als de andere belangrijke factoren allemaal gelijk zijn! Deze test zet hier toch vraagtekens bij?

Voorbeeld

Als de inhoud, autoriteit en waarde van websites als gelijk worden gezien door Google, is pagespeed dan een doorslaggevende factor? Snellere website, hogere positie? Omdat alleen Google hier het juiste antwoord op kan geven, maar dat niet doet, is het tijd voor een kleine test.

Speed test

Kan een website die matig, slecht of heel slecht presteert ook hoog scoren? Om daarachter te komen heb ik een kleine (niet representatieve) test gedaan. Omdat ik niet weet welke factoren allemaal een rol spelen in de bepaling van de zoekresultaten, moet u ook deze test en de uitkomsten daarvan met een korreltje zout nemen.

Voorwaarden

Ik heb willekeurig 10 zoekwoorden gekozen die redelijk tot zeer competitief zijn. Daar zijn de volgende URL’s uitgekomen. Ze staan op 25 sept 2019 allemaal op plek 1. Natuurlijk is mijn eigen zoekgeschiedenis en de plek van waaruit ik zoek van invloed op de zoekresultaten. Maar ik denk dat dit geen factor is die doorslaggevend is voor de uitkomst. Maar misschien heb ik het mis? Dan hoor ik dat graag. Het gaat hier dus om de pagespeed van een website, die gevonden is met een competitief zoekwoord dat als eerste getoond wordt in de zoekresultaten. Dat kan morgen weer verschillen, maar alle zoekwoorden zijn op één dag binnen één uur gezocht en getest.

De zoekwoorden met de maandelijkse zoekopdrachten.
(bron -
Google Ads Zoekwoordplan)   

loodgieters - 10K – 100K maandelijkse zoekopdrachten
https://loodgieters.online/gd/neede/1

tuincentrum- 10K – 100K maandelijkse zoekopdrachten
https://www.hornbach.nl/cms/nl/nl/vestigingsinfo/mijn_hornbach/tuincentrum/tuincentrum.html

uitvaartcentrum - 1K – 10K maandelijkse zoekopdrachten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitvaartcentrum

mobiele telefoons - 100K – 1 mln maandelijkse zoekopdrachten
https://www.belsimpel.nl/telefoon

voetbal nieuws - 10K – 100K maandelijkse zoekopdrachten
https://www.voetbalprimeur.nl/

huis kopen- 10K – 100K maandelijkse zoekopdrachten
https://www.funda.nl/koop/neede/

webdesign bureau - 1K – 10K maandelijkse zoekopdrachten
https://www.heers.nl/webdesign-bureau/

energiebesparing- 1K – 10K maandelijkse zoekopdrachten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Energiebesparing

formule 1 - 100K – 1 mln maandelijkse zoekopdrachten
https://www.formule1.nl/

auto - 1 mln. – 10 mln maandelijkse zoekopdrachten
https://www.autoscout24.nl/

Al deze URL’s zijn vervolgens getest in Google Chrome – Incognito. De Audit is gedaan met Lighthouse met een gewiste cache en een geforceerd laden.

Lighthouse instellingen;

Device: Mobile
Audits: Performance
Throtting*: Simulated Slow 4G, 4x CPU Slowdown*,

Omdat
*Omdat lang niet iedereen beschikt over een moderne, snelle telefoon op een snel netwerk, is gekozen voor deze throtting instelling. Was dat namelijk wel zo, dan was snelheid geen belangrijke factor.

Resultaten

Het resultaat van een performance test wordt in Lighthouse weergegeven door een getal tussen 0 en 100.

  • 0 tot 44 (slecht): Rood
  • 45 tot 74 (gemiddeld): Oranje
  • 75 tot 100 (goed): Groen 

Loodgieters – 51 - gemiddeld
Tuincentrum – 6 – slecht
Uitvaartcentrum – 96 - goed
Mobiele telefoons – 47 - gemiddeld
Voetbalnieuws – 6 - slecht

Huis kopen – 1 - slecht
Webdesign bureau – 46 - gemiddeld
Energiebesparing – 96 - goed
Formule 1 – 3 - slecht
Auto – 17 – slecht


Als we bovenstaande resultaten bekijken dan zijn we; 2 x goed 3 x gemiddeld 5 x slecht.

Deze test laat zien dat alleen de website van Wikipedia het goed doet in deze pagespeed test. Niet echt verbazingwekkend, want deze website is getrimd voor speed. Het lijkt ook wel dat hoe actueler een onderwerp is, des te slechter de site presteert voor speed! Maar die conclusie kun je niet trekken, want daar is deze test te beperkt voor.

Wat zegt dit?

Ten eerste. Pagespeed is niet de doorslaggevende factor in het algoritme voor de positie bepaling. Was dat wel zo dan stonden websites met een slechte score, zoals de website met een score van 1 (huis kopen), niet op de eerste positie.

Ten tweede. Als een website met een pagespeed score van 1, het slechts haalbare resultaat, als eerste uit de zoekresultaten komt, hoe kan het dan dat Google zegt dat pagespeed zo belangrijk is?

Ten derde. Pagespeed is een factor, maar als u op de andere factoren wel goed scoort, kunt u deze dan gewoon aan uw laars lappen? Hoe dan ook. Mijn conclusie is dat pagespeed zeker een rol speelt, maar dat deze rol beperkt is. Wat Google er verder ook van zegt.

Blog overzicht