persoon schets een logo op papier achter een laptop

Waar moet een logo aan voldoen

20
Mar
2023
update-
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Een sterk en herkenbaar logo is onmisbaar voor elke startende onderneming. Het dient als het gezicht van jouw bedrijf en draagt bij aan het opbouwen van een solide merkidentiteit. In deze blog leg ik je uit waar een logo aan moet voldoen, waarom een goed logo belangrijk is, en beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over het ontwerpproces.

Waar moet een logo aan voldoen?

Bij het ontwerpen van een logo zijn er enkele belangrijke aspecten waaraan het moet voldoen:

 • Eenvoud: Een eenvoudig en duidelijk logo is makkelijker te herkennen en te onthouden.
 • Kleurgebruik: Kies kleuren die passen bij jouw bedrijf en de emoties die je wilt overbrengen.
 • Schaalbaarheid: Het logo moet zowel op klein als groot formaat goed leesbaar en herkenbaar zijn.
 • Tijdloosheid: Probeer een tijdloos ontwerp te creëren dat jarenlang meegaat.
Mijn logo in zijn onderdelen opgesplits

Mijn eigen logo bestaat uit drie componenten: een grafisch element (de boom), de bedrijfsnaam (HG Webdesign) en een slagzin (Design 'Uut' de Achterhoek). De grafische weergave is eenvoudig: een lijn die een boom vormt binnen een cirkel. Het kleurgebruik in de lijntekening is aanpasbaar, en de ruimte tussen de boom en cirkel kan worden ingekleurd wanneer de grafische weergaven losstaand wordt gebruikt, dit zorgt voor een tijdloze en veelzijdige uitstraling die het logo altijd relevant houdt.


De bedrijfsnaam beschrijft mijn diensten, en de slagzin bevat een regionaal woord dat ook buiten het gebied begrijpelijk is. Het logo is schaalbaar, waardoor ik het zonder slagzin of bedrijfsnaam kan gebruiken als de ruimte daarvoor beperkt is. De essentie van dit logo is de boom, de grafische weergave van mijn onderneming.

Het belang van een goed logo voor een startende onderneming

Een goed logo dat voldoet aan de bovenstaande criteria is essentieel voor elke onderneming, omdat:

 • Herkenbaarheid: Een sterk logo dat aan de criteria voldoet, zorgt ervoor dat jouw bedrijf makkelijker te herkennen is en zich onderscheidt van de concurrentie.
 • Professionaliteit: Een goed ontworpen logo straalt vertrouwen en professionaliteit uit naar potentiële klanten.
 • Consistentie: Een logo dat aan de vereisten voldoet, versterkt jouw merkidentiteit en zorgt voor een uniforme uitstraling op verschillende platforms en marketingmaterialen.

Mijn logo, met zijn lijntekening en de mogelijkheid om de vlakken tussen de cirkel en boom in te kleuren, is zeer herkenbaar. Dankzij de veelzijdige vorm en samenstelling kan het voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet en eenvoudig aangepast worden aan elke ondergrond of materiaal. Dit zorgt voor consistentie en een professionele uitstraling die de merkidentiteit versterkt en de juiste indruk achterlaat bij potentiële klanten.

mijn bedrijfslogo compleet
Het complete logo.

Veelvoorkomende fouten bij het ontwerpen van een logo

Om ervoor te zorgen dat jouw logo aan de vereiste criteria voldoet, vermijd je de volgende veelgemaakte fouten:

 • Te complex: Ingewikkelde ontwerpen kunnen verwarrend zijn en de herkenbaarheid belemmeren. Eenvoudige logo's zijn vaak effectiever in het overbrengen van de boodschap en het vergroten van de naamsbekendheid.
 • Te trendgevoelig: Hoewel trendy logo's in eerste instantie aantrekkelijk kunnen zijn, verliezen ze vaak snel hun relevantie. Tijdloze ontwerpen blijven daarentegen jarenlang aantrekkelijk en voorkomen herhaaldelijke herontwerpen.
 • Ongepaste kleurcombinaties: Kleuren spelen een cruciale rol in de uitstraling van een logo. Ongepaste of onaantrekkelijke kleurencombinaties kunnen afbreuk doen aan de professionaliteit en het merkimago schaden. Een doordachte kleurkeuze draagt bij aan een sterke merkidentiteit en een positieve perceptie door klanten.

de graische weergave in diverse kleuren
De basis in drie verschillende uitgaven.

Bedrijfsspecifieke aspecten om rekening mee te houden

Bij het ontwerpen van een logo dat aan de vereiste criteria voldoet, houd je rekening met:

 • Branche: Zorg ervoor dat jouw logo past bij de branche en aansluit op de verwachtingen van jouw doelgroep.
 • Doelgroep: Houd rekening met de voorkeuren en verwachtingen van jouw doelgroep bij het ontwerpen van het logo.
 • Bedrijfswaarden: Laat jouw logo de waarden van jouw bedrijf weerspiegelen, zodat klanten direct weten waar je voor staat.

Ik heb bewust de aard van mijn dienstverlening in de bedrijfsnaam opgenomen om direct herkenbaar te zijn binnen mijn branche en voor mijn doelgroep. Dit is echter niet altijd mogelijk, vooral als het aanbod van diensten of producten sterk uiteenloopt en er geen passende overkoepelende naam kan worden bedacht. In dergelijke situaties kan een grafisch symbool alleen, of een fantasienaam een oplossing bieden. In dat geval is het van belang om extra aandacht te besteden aan het bekend maken van de naam door middel van effectieve branding, zodat de bedrijfswaarden duidelijk worden gecommuniceerd met de buitenwereld.

Kosten van een logo-ontwerp dat aan de criteria voldoet

De kosten voor het ontwerpen van een logo dat aan de vereiste criteria voldoet, kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ontwerper, de complexiteit van het ontwerp en eventuele aanvullende diensten die je nodig hebt. Hier zijn enkele prijscategorieën die je kunt verwachten:

 • Doe-het-zelf logo-ontwerptools: Gratis tot enkele tientjes. Deze tools bieden vaak kant-en-klare sjablonen waarmee je zelf een logo kunt maken. Houd er rekening mee dat je mogelijk beperkt bent in originaliteit en kwaliteit.
 • Freelance ontwerpers: Prijzen kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de ervaring en expertise van de ontwerper.
 • Ontwerpbureaus: Voor meer gevestigde en ervaren bureaus kun je prijzen verwachten van enkele duizenden euro's of meer. Deze bureaus bieden vaak uitgebreidere diensten, zoals merkontwikkeling en strategie.

Conclusie

Een goed logo dat voldoet aan de belangrijkste criteria is cruciaal voor het succes van jouw startende onderneming. Het draagt bij aan de herkenbaarheid, professionaliteit en consistentie van jouw merk. Zorg ervoor dat jouw logo eenvoudig, goed gekleurd, schaalbaar en tijdloos is. Vermijd veelgemaakte fouten en houd rekening met bedrijfsspecifieke kenmerken.

Wees bereid om te investeren in een goed ontwerp, aangezien dit een belangrijke investering is in de toekomst van jouw bedrijf. Met deze richtlijnen in gedachten ben je goed op weg om een logo te creëren dat aan alle vereiste criteria voldoet.

FAQ

Blog overzicht