finsweet en webflow logo

De eerste apps voor Webflow

29
Mar
2021
update-
2
Apr
2021
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Je kunt al heel veel met Webflow, maar er zijn beperkingen. Beperkingen waar niet iedere Webflow gebruiker direct tegenaan zal lopen, maar toch. Maar als Webflow wil uitgroeien tot een platform voor de professionele (groot) gebruiker, dan zijn deze nieuwe apps een stap in de goede richting.

Niet iedere Webflow gebruiker zal bijvoorbeeld behoefte hebben aan een uitgebreide database die je flexibel kunt filteren en aanpassen. En niet alleen binnen de Webflow CMS, maar ook binnen Airtable. Beheer vanaf nu je complete database in Airtable, verbindt deze met je Webflow CMS en je bent klaar. Elke wijziging in Airtable wordt nu automatisch doorgegeven aan je Webflow CMS.

Met deze stappen gaat er een hele nieuwe wereld open voor veel Webflow gebruikers. Dit dankzij de firma Finsweet. Begonnen als een webbureau die zich gespecialiseerd had in Webflow en nu is uitgegroeid tot een ‘add on’ ontwikkelaar, exclusief voor Webflow.

nobull logo finsweet
De Nobull apps voor Webflow

Nobull apps

De firma Finsweet is gestopt met het maken van Webflow websites voor klanten en heeft zich geheel gericht op het ontwikkelen van apps speciaal en exclusief voor Webflow. Allemaal apps die de functionaliteit van Webflow gaan vergroten. En niet zo’n klein beetje ook.

nobull cms logo
Nobull CMS

Nobull CMS

De eerste app is de Nobull CMS uitbreiding. Dit is een CMS overlay die geheel losstaat van de Webflow CMS, maar hier wel gebruik van maakt. Wil je Nobull CMS gebruiken moet je dus een Webflow website hebben die gebruik maakt van de CMS-hosting. Zonder Webflow CMS-hosting werkt dit dus niet!

De Nobull CMS is SEO vriendelijk, je kunt templates maken van statische Webflow pagina’s en je kunt dynamische lijsten toevoegen aan je Webflow project. Maar het echt nieuwe is dat je gegevens uit andere bronnen kunt importeren (API) in deze CMS. Uit je Googlesheet, een JSON of CSV-bestand etc. plus dat je één heel grote database kunt ontwikkelen en deze kunt verbinden met verschillende Webflow CMS-websites. Zo kun je bijvoorbeeld een database ontwikkelen voor al je video’s die je vervolgens gebruikt, na filtering, voor al je verschillende Webflow websites. Een CMS is dus niet meer gebonden aan één Webflow website. Ook de grens van 10.000 items is dan niet meer van toepassing.    

nobull filter logo
Nobull Filter

Nobull Filter

Finsweet heeft al een JavaScript filter ontworpen voor je CMS, maar de Nobull filter gaat nog een stapje verder. Tot nu toe kon je alleen maar filteren met bestaande gegevens, maar nu kun je filtergroepen maken met hun eigen UI die getriggerd worden door voorwaardelijke logica. Bijvoorbeeld, product A is duurder dan X euro en heeft een minimumgewicht van Y gram en heeft de kleur Z.

Je kunt met Nobull filter dus zelf filterknoppen ontwerpen die niet zijn voor gedefinieerd vanuit de CMS.      

nobull block logo
Nobull Block

Nobull Block

Ben je gewend om een database in Airtable te beheren? Binnenkort kun je Airtable verbinden met een Webflow CMS. Je doet al je werk in een Airtable database en ben je klaar, werk je alles in één druk op de knop bij in Webflow CMS. Je kunt dus gebruik maken van alle Airtable functies (zoals berekeningen)en de resultaten daarvan in je Webflow CMS importeren.

Door de Nobull apps krijgt de functionaliteit van Webflow dus een enorme kick. Je kunt nu databases aanleggen in Airtable voor verschillende Webflow websites en de resultaten daarvan filteren naar behoefte. En dat alles zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven. Als dat geen positieve ontwikkeling is dan weet ik het ook niet meer.

Deze Finsweet Nobull apps zijn nog niet beschikbaar, maar de verwachting is dat de release niet lang meer op zich zal laten wachten. Spannend.  

FAQ

Blog overzicht