Een CMS op zijn retour?

hier komt wat tekst te staan
24
May
2020

Veilige website

Om je website veilig te houden zijn regelmatige updates belangrijk. Dat was en is nog steeds het uitgangspunt. Dit voorkomt dat je website niet zo makkelijk gehackt kan worden.
Een garantie is het niet, maar de kans erop is wel een stuk kleiner als je websiteup-to-date is.

En wat als dat niet zo is?

Wordpress websites worden het meest gehackt. Niet vanwege de gebruikte code, maar omdat deze CMS zo populair is en het gebruik van al die verschillende plug-ins en themes. Plug-ins en themes die door iedereen gemaakt en aangeboden kunnen worden. Sommigen zijn goed, anderen slecht en enkelen zijn zelfs onveilig.

grafische weergave in kolommen van gehackte websites
Bron: https://sucuri.net/reports/19-sucuri-2018-hacked-report.pdf

Hoewel het geen wet van ‘meden en perzen’ is, zijn de plug-ins waarvoor je moet betalen binnen WP meestal veilig en zitten ze ook technisch goed in elkaar. Datzelfde geldt ook voor de vele Themes die aangeboden worden.Het nadeel is alleen, behalve de steeds terugkerende kosten voor gebruik dat je deze themes en plug-ins regelmatig moet updaten. Deels om veiligheidsproblemen, maar vaak ook, omdat er nieuwe functies beschikbaar komen.

Is dat een probleem? Op zich niet. Voor iedereen die hier lol aan beleeft en toch wat tijd over heeft, is het een mooie dagbesteding. Want voor WP komen er bijna dagelijks updates beschikbaar.

Wil je een WP-website veilig houden dan wordt het volgende aangeraden:

 1. Blijf up-to-date!
 2. Check je site regelmatig.
 3. Gebruik een veilig wachtwoord.
 4. Maak back-ups van je site.
 5. Verwijder oude plug-ins en theme's.
 6. Beveilig je website met een plug-in.
 7. Zorg dat je website snel laadt.

Een aardig lijstje, maar wel allemaal verstandige dingen om te doen!

Laten we daarom het lijstje even doorlopen en kijken wat het nu eigenlijk allemaal betekent.

oud hangslot gesloten
Veilig hangslot, past alleen niet op je computer!

Blijf up-to-date

Daar hebben we het hierboven al over gehad, dus dat is wel duidelijk denk ik. Een up-to-date website is en blijft de beste methode om deze veilig te houden.

Check je site regelmatig

Ook een veilige website kan gehackt worden. Soms wordt de server gehackt die je deelt met vele anderen en komen de hackers op deze manier binnen. Of je password dat je gebruikt voor bijna alles, is zo eenvoudig dat hackers maar weinig moeite hoeven te doen om binnen te komen. Hoe dan ook, het is heel vervelend als een bekende of een klant je opbelt, omdat er plotseling zulke vreemde dingen op je website staan. Of als al je producten in de webshop plotseling voor €1,- te koop staan. Niet grappig.

Gebruik een veilig wachtwoord

Dat is zo langzamerhand zo’n dooddoener dat het eigenlijk niet meer gezegd zou hoeven te worden. Maar helaas. Iedereen weet het, maar slechts een enkeling doet het.

Maak back-ups van je website

Ook zo’n eeuwig wederkerend advies dat lang niet altijd opgevolgd wordt. Of er überhaupt een back-up van je website bestaat, wordt meestal pas duidelijk als het te laat is. Of als er al een back-up is, staat deze op dezelfde server als je gehackte website! Heb je dus niets aan.
Binnen WP bestaan er diverse plug-ins die automatisch back-ups maken, betaald en gratis, maar je moet ze wel zelf installeren en bijhouden!

Verwijder oude plug-ins en theme's

Wie een WP-site bouwt gebruikt vaak vele plug-ins en themes om te kijken of het wat is en of je ze kunt gebruiken. Is het niets worden ze vaak wel gedeactiveerd maar lang niet altijd verwijderd. Allemaal plug-ins en themes die niets bijdragen aan je website en omdat ze niet ge-update worden, wel een gevaar voor de veiligheid van je website vormen! Gebruik je een plug-in of theme niet? Deactiveer deze dan en verwijder ze van je website.

Beveilig je website met een plug-in

Omdat WP zo populair is zijn deze websites een geliefd aanvalsdoel voor hackers. Uit eigen ervaring weet ik dat mijn website, toen het nog een WP-site was, elke week wel een keer aangevallen werd.
En omdat dit een echt probleem is zijn er ook oplossingen bedacht. Je raadt het al, weer een extra plug-in om je website minder gevoelig te maken voor hackers.

Zorg dat je website snel laadt

De snelheid, waarmee een website geladen wordt, is een factor die Google meeneemt in zijn beslissing of je website hoog, laag of helemaal niet geplaatst wordt in de zoekresultaten. Het is niet de enige en ook niet de doorslaggevende factor, maar telt wel degelijk mee. Scoor je hier slecht zal dit gevolgen hebben voor je positie.

Omdat iedereen plug-ins en themes kan maken voor WP zijn er veel die niet bepaald netjes gecodeerd zijn. Deels, omdat diegene die ze maakt geen expert is en maar wat aanklooit, deels omdat er geen controle op is. Er zijn dan ook heel wat plug-ins en themes die je website onnodig traag maken. Heb je daarnaast ook nog wat overbodige plug-ins en themes in je backend, dan is het geen wonder dat je WP-site niet uitblinkt in snelheid.

Wil je je WP-site toch een beetje vaart meegeven zal je dus wat extra moeten investeren. Een duur hostingspakket of zelfs een eigen server kunnen dan een oplossing zijn.

Kan dat nou niet anders?

Jawel, dat kan. Wat nu als je van alles wat je gelezen hebt alleen maar; ‘gebruik een veilig wachtwoord’ hoeft te onthouden? Dat scheelt toch een stuk?

oude typemachine met lint en het woord webflow

Maar hoe zit het dan met de veiligheid, snelheid en al die andere zaken die zo belangrijk zijn voor een WP-website?

Die kun je vergeten. Niet omdat ze er niet toe doen, maar omdat ze niet gebruikt worden of omdat ze automatisch al deel uitmaken van Webflow.

Hosting, functionaliteit, bouw etc. alles zit in één handig pakket.

 1. Er zijn geen updates die je zelf moet uitvoeren,dat regelt Webflow voor ons.
 2. Je website regelmatig checken is nooit verkeerd, maar niet omdat je bang moet zijn dat je gehackt bent.
 3. Een veilig wachtwoord gebruiken is zo vanzelfsprekend dat ik het hierbij laat.
 4. Je hoeft geen aparte back-up van je site te maken. Dit gaat automatisch en zit bij de prijs in.
 5. Plug-ins en Themes, zoals voor WP, kent Webflow niet. Er zijn wel uitbreidingen, zoals voor MailChimp, maar die hoef je nooit te updaten.
 6. Je websites is en blijft standaard veilig. Punt.
 7. Je website bestaat alleen uit de hoogst noodzakelijke code, die ook nog eens netjes wordt samengepakt en razendsnel wordt verzonden. Ook hiervoor zijn geen extra plug-ins, instellingen of kosten nodig.

En dat alles voor één prijs

Niet iedereen heeft dezelfde behoeftes en/of eisen. Daarom zijn er binnen Webflow verschillende pakketten te koop die precies passen binnen jouw budget en wensen. Wil je weten welke dat zijn kijk dan hier op de Webflow website.

Omdat ook Webflow niet alles zelf in huis heeft, is de functionaliteit eenvoudig zelf uit te breiden. Wil je weten waar en met welke andere systemen je Webflow eenvoudig kunt koppelen? Ga dan naar deze webpagina.

En wie geen zin of tijd heeft kan ook aan de slag met de voorgebouwde ontwerpen. Ontwerpen die gebouwd zijn met en binnen het Webflow systeem zelf.

Conclusie.

Mocht je na het lezen van alles hierboven nog steeds overtuigd zijn dat WP het beste systeem is voor jouw website? Prima, niets mis mee.

Maar wil je liever investeren in de toekomst en zit je niet te wachten op alle rompslomp en de vele extra kosten die een WP-website met zich meebrengt, kijk dan eens of Webflow iets voor jou is?

Ik hoor het graag.  

Blog overzicht