twee poltoden op gekleurd papier

Weblow CMS - het systeem van de toekomst?

5
Mar
2021
update-
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Websites ontwerpen

Het ontwerpen en bouwen van websites voor klanten is wat ik het liefste doe. Websites die er niet alleen mooi uitzien, maar ook veilig zijn en waar de gebruiker eenvoudig zelf mee aan de slag kunnen.

Vooral het zelf bijwerken is vaak een probleem. Men heeft vaak wel een CMS zoals Wordpress, maar zelf zaken aanpassen of aanvullen is vaak toch een probleem. Je doet het tenslotte niet iedere dag en het interesseert je ook niet. Maar moet het weer eens gebeuren, dan ben je vergeten hoe het ook alweer moet en de kans is groot dat je je websitebouwer belt en vraagt of die dit ‘even’ voor je kan doen! Dus, extra kosten en soms duurt het ook even voordat het gedaan is.

Webflow - geen back-ups en updates

Voor mij betekende dit extra betaald werk, dus dat was geen probleem, maar waar ik echt niet op zit te wachten waren die eindeloze updates en back-ups.

oude opbergkast met kleine metalen lades
Geen back-ups meer, yehee

Hoewel ik dit proces voor een groot deel geautomatiseerd had, bleef het toch deel van mijn vak waar ik heel goed zonder kon. Vooral als dit geautomatiseerde proces weer eens vastliep en ik toch de materie in moest om een probleem te verhelpen. Zit je weer uren achter elkaar te zoeken of iets proberen wat het probleem verhielp. Of er was weer eens een licentie verlopen.

Allemaal zaken die noodzakelijk zijn, maar waar ik geen lol aan had.

Webflow CMS

En toen kwam Webflow. Een CMS waar ik geen updates voor hoef te maken, die geen verlopen licenties kent, waar alles onder één kap zit en dat is heel belangrijk, mijn klanten zonder veel uitleg zelf snel mee aan de slag kunnen. Het is ook zelden dat ik gebeld word door één van mijn Webflow klanten die vragen of ik iets voor hen kan aanpassen of wijzigen. Dit is het bewijs dat ze mij als webbouwer niet meer nodig hebben.

Dat scheelt mij wel in onderhoudscontracten, maar ik heb daardoor wel meer tijd om websites te ontwerpen en te bouwen. En dat is tenslotte datgene dat ik het liefste doe.

Wat kan niet in Webflow?

Is Webflow dan perfect? Nee. Webflow heeft wel degelijk beperkingen. Net als elk ander systeem overigens. Wil je bijvoorbeeld een grote webshop bouwen in Webflow? Niet doen zou ik zeggen. Daar zijn andere en gespecialiseerde webshop systemen beter in. Een kleine webshop is geen probleem, maar omdat betalingen met iDeal nog niet mogelijk zijn binnen Webflow, is dat ook niet iets wat ik zou aanraden.

Wil je echter een website bouwen voor je bedrijf of instelling en het hoeft niet de grootte te hebben van een Apple of Samsung-website? Dan zit je met Webflow over het algemeen wel goed.

code op scherm met kruis erdoor

Webflow webdesign maakt deel uit van de nieuwe ‘no-code’ revolutie. No-code of low-code zijn systemen waar je van alles mee kunt bouwen zonder dat je code hoeft te kennen. Dit is een groot voordeel omdat het aantal mensen dat thuis is in code niet erg groot is, terwijl er wel veel behoefte is aan nieuwe systemen.

Webflow - CMS van de toekomst

Webflow is een CMS in opkomst, Wordpress een systeem op zijn retour. Ik verwacht dan ook, als Webflow zich zo blijft ontwikkelen dat het over 5 jaar het toonaangevende systeem zal zijn.

Dus zit je te denken over een andere CMS? Kijk dan eens naar Webflow. Je zult er geen spijt van krijgen.    

FAQ

Blog overzicht