bureau vol met pennen en tekenstiften en een blok papier

Het kiezen van het perfecte lettertype voor je logo

22
Mar
2023
update-
Leestijd ongeveer 0 minuten.

Waar gaat deze blog over?

Typografie speelt een cruciale rol bij het creëren van een succesvol en onderscheidend logo. Een goed gekozen lettertype kan de visuele aantrekkingskracht van je merk vergroten en een blijvende indruk achterlaten bij je publiek. In deze blog zal ik dieper ingaan op de verschillende categorieën lettertypen en tips geven over hoe je het juiste lettertype kunt kiezen voor jouw logo, of je nu een hippe of klassieke uitstraling wilt.

Verwar kalligrafie niet met typografie.

Kalligrafie is de kunst van het schrijven met de hand, waarbij sierlijke, vloeiende letters worden gemaakt met een pen of penseel. Typografie daarentegen is de kunst en techniek van het rangschikken van gedrukte of digitale tekst om leesbaarheid en visuele aantrekkingskracht te garanderen. Kortom, kalligrafie focust op handgeschreven esthetiek, terwijl typografie zich richt op de algehele tekstpresentatie.

Lettertypecategorieën

Sans-serif lettertypen

Deze lettertypen, zoals Helvetica en Arial, hebben geen schreven (kleine dwarsstreepjes aan het uiteinde van letters). Ze zijn populair vanwege hun moderne en minimalistische uitstraling en zijn vaak geschikt voor technologie- of start-upbedrijven.

product sans font
Product Sans font

Er zijn veel beroemde logo's die gebruikmaken van sans-serif lettertypen.

 1. Google: Het bekende Google-logo maakt gebruik van een aangepast lettertype genaamd "Product Sans", een eenvoudig en modern sans-serif lettertype dat speciaal voor het bedrijf is ontworpen.
 2. Apple: Apple's logo maakt gebruik van het lettertype "Myriad" (en later "San Francisco" voor hun besturingssystemen) voor hun typografie. Dit strakke, eenvoudige lettertype weerspiegelt de minimalistische en elegante ontwerpesthetiek van het bedrijf.
 3. Microsoft: Het Microsoft-logo maakt gebruik van het lettertype "Segoe UI", een duidelijk en leesbaar sans-serif lettertype dat is ontworpen om goed te werken op zowel schermen als in gedrukte materialen.
 4. Netflix: Netflix gebruikt het lettertype "Gotham" voor hun logo, een strak en geometrisch sans-serif lettertype dat een moderne uitstraling heeft en gemakkelijk te lezen is.
 5. Adidas: Adidas gebruikt een aangepast sans-serif lettertype, "Adineue", in hun logo. Dit lettertype is eenvoudig, krachtig en sportief, wat goed past bij het merkimago van Adidas.
 6. Spotify: Het Spotify-logo maakt gebruik van het lettertype "Circular", een modern en strak sans-serif lettertype dat goed aansluit bij de digitale en innovatieve aard van het bedrijf.

Serif-lettertypen:

Serif-lettertypen, zoals Times New Roman en Georgia, zijn traditioneler en geven een gevoel van betrouwbaarheid en autoriteit. Ze zijn ideaal voor bedrijven die een klassieke en professionele uitstraling willen.

Times New Roman font

Hier enkele bekende logo's die gebruikmaken van serif-lettertypen.

 1. The New York Times: Het logo van The New York Times maakt gebruik van een op maat gemaakt lettertype dat is gebaseerd op het klassieke Old English-lettertype. Het weerspiegelt de geschiedenis, betrouwbaarheid en autoriteit van de krant.
 2. Time Magazine: Het logo van Time Magazine maakt gebruik van een op maat gemaakt lettertype, "Time Roman", dat is gebaseerd op het klassieke lettertype "Times New Roman". Dit geeft het logo een tijdloze en vertrouwde uitstraling.
 3. Rolex: Het luxe horlogemerk Rolex maakt gebruik van een aangepast serif-lettertype in hun logo. Het elegante en klassieke lettertype weerspiegelt het verfijnde en luxe imago van het merk.
 4. Vogue: Het logo van het modetijdschrift Vogue gebruikt het lettertype "Didot", een verfijnd en elegant serif-lettertype dat vaak geassocieerd wordt met de mode-industrie.
 5. HarperCollins: De uitgeverij HarperCollins maakt gebruik van een aangepast serif-lettertype voor hun logo, dat een klassieke en literaire uitstraling heeft, passend bij hun rol als vooraanstaande uitgever.
 6. Tiffany & Co.: Het logo van juwelier Tiffany & Co. maakt gebruik van een aangepast lettertype, gebaseerd op het klassieke "Baskerville" lettertype. Dit elegante en verfijnde lettertype past goed bij het luxe imago van het merk.

Slab-serif lettertypen:

Slab-serif lettertypen, zoals Rockwell en Roboto Slab, hebben dikke, opvallende schreven. Ze zijn uitstekend voor het creëren van een stevige, robuuste uitstraling, zoals in logo's van bouw- of productiebedrijven.

Roboto Slab font

Hier enkele bekende logo's die gebruikmaken van slab-serif lettertypen

 1. Volvo: Het logo van het automerk Volvo maakt gebruik van het slab-serif lettertype "Futura Condensed Extra Bold". Dit lettertype geeft het logo een stevig en betrouwbaar gevoel, passend bij de reputatie van Volvo voor veiligheid en duurzaamheid.
 2. Sony: Het elektronicamerk Sony maakt gebruik van het lettertype "Clarendon Bold" voor hun logo, een klassiek slab-serif lettertype dat een gevoel van stabiliteit en betrouwbaarheid uitstraalt.
 3. Honda: Het logo van Honda Motor Company maakt gebruik van het lettertype "Rockwell" voor hun typografie. Dit slab-serif lettertype heeft een krachtige en solide uitstraling die goed aansluit bij het imago van het automerk.
 4. The Guardian: De Britse krant The Guardian heeft een logo dat het lettertype "Guardian Egyptian" gebruikt, een op maat gemaakt slab-serif lettertype. Dit lettertype geeft het logo een eigentijdse en gedurfde uitstraling.
 5. IBM: Hoewel het huidige IBM-logo een aangepast sans-serif lettertype gebruikt, werd het oorspronkelijke logo uit 1947 ontworpen met het slab-serif lettertype "City". Dit toont aan dat zelfs technologiebedrijven in het verleden gebruik hebben gemaakt van slab-serif lettertypen.

Decoratieve lettertypen:

Deze lettertypen zijn vaak uniek en opvallend en kunnen worden gebruikt om een ​​specifiek thema of gevoel over te brengen. Ze zijn geschikt voor speciale evenementen of voor bedrijven die een opvallend en onderscheidend beeld willen.

Letters ontworpen speciaal voor dit logo!

Hier enkele beroemde logo's die gebruikmaken van decoratieve lettertypen.

 1. Walt Disney: Het Walt Disney-logo maakt gebruik van een op maat gemaakt, sierlijk en decoratief lettertype dat een gevoel van magie, fantasie en avontuur uitstraalt. Dit lettertype is zo iconisch geworden dat het nu synoniem is met het merk.
 2. Lego: Het speelgoedmerk Lego maakt gebruik van een aangepast decoratief lettertype met afgeronde hoeken, dat speels en vriendelijk oogt. Dit past goed bij het imago van Lego als kindvriendelijk en creatief merk.
 3. Coca-Cola: Het logo van Coca-Cola is een van de meest herkenbare ter wereld en maakt gebruik van een op maat gemaakt decoratief lettertype, genaamd "Spencerian Script". Dit sierlijke en elegante lettertype geeft het merk een gevoel van nostalgie en authenticiteit.
 4. Kellogg's: Het logo van het ontbijtgranenmerk Kellogg's maakt gebruik van een op maat gemaakt decoratief lettertype met unieke, opvallende kenmerken. Dit lettertype helpt het merk zich te onderscheiden en een herkenbare merkidentiteit te creëren.
 5. Absolut Vodka: Het logo van Absolut Vodka maakt gebruik van een decoratief, handgeschreven lettertype, dat een gevoel van ambachtelijkheid en authenticiteit overbrengt. Dit past goed bij het imago van Absolut als premium wodkamerk.

Penseellettertypen:

Penseellettertypen, zoals Brush Script en Pacifico, hebben een handgeschilderde uitstraling en geven een informeel en creatief gevoel. Ze zijn uitstekend voor kunst- of designgerelateerde bedrijven.

brush script font family
Brush Script is ook beschikbaar bij Adobe

Hier enkele bekende logo's die gebruikmaken van penseellettertypen.

 1. Instagram: Hoewel het huidige Instagram-logo een aangepast sans-serif lettertype gebruikt, maakte het oorspronkelijke logo gebruik van een penseellettertype genaamd "Billabong". Dit gaf het logo een vriendelijke, informele en creatieve uitstraling, passend bij het sociale netwerk gericht op het delen van foto's en creatieve uitingen.
 2. Ford: Het logo van Ford Motor Company maakt gebruik van een aangepast penseellettertype met een handgeschreven uitstraling, wat het merk een persoonlijk en ambachtelijk gevoel geeft. Dit lettertype wordt vaak geassocieerd met het originele handtekening-logo van Henry Ford.
 3. Ray-Ban: Het logo van het zonnebrillenmerk Ray-Ban maakt gebruik van een op maat gemaakt penseellettertype dat een gevoel van casualheid en stijl uitstraalt. Dit past goed bij het imago van Ray-Ban als trendy en modieus merk.
 4. Virgin: Het logo van de Virgin Group, dat bedrijven omvat op het gebied van luchtvaart, muziek, telecommunicatie en meer, maakt gebruik van een op maat gemaakt penseellettertype dat jeugdig, energiek en rebels oogt. Dit sluit aan bij het imago van het merk als innovator en uitdager van de gevestigde orde.
 5. Pinterest: Het vroegere logo van Pinterest, het populaire platform voor het delen van ideeën en inspiratie, maakte gebruik van een handgeschreven penseellettertype dat creativiteit en persoonlijkheid uitstraalde. Het huidige logo maakt echter gebruik van een aangepast sans-serif lettertype.

Scriptlettertypen:

Scriptlettertypen, zoals Allura en Great Vibes, zijn elegant en sierlijk en roepen een gevoel van luxe en verfijning op. Ze zijn perfect voor bedrijven in de mode-, beauty- of horecabranche.

allura font famly
Allura is ook een Google Font

Hier enkele bekende logo's die gebruikmaken van scriptlettertypen, wat een elegante en stijlvolle uitstraling kan geven. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Coca-Cola: Zoals eerder vermeld, maakt het logo van Coca-Cola gebruik van een op maat gemaakt scriptlettertype, genaamd "Spencerian Script". Dit sierlijke en elegante lettertype is een van de meest iconische en herkenbare scriptlettertypen ter wereld en geeft het merk een gevoel van nostalgie en authenticiteit.
 2. Cadillac: Het logo van het luxe automerk Cadillac maakt gebruik van een op maat gemaakt scriptlettertype dat elegantie, verfijning en luxe uitstraalt. Dit sluit goed aan bij het imago van het merk.
 3. Johnson & Johnson: Het logo van het gezondheidszorgbedrijf Johnson & Johnson maakt gebruik van een op maat gemaakt scriptlettertype dat een gevoel van vertrouwen, zorg en vriendelijkheid uitstraalt, passend bij het imago van het bedrijf.
 4. Kellogg's: Zoals eerder vermeld, maakt het logo van het ontbijtgranenmerk Kellogg's gebruik van een op maat gemaakt scriptlettertype met unieke, opvallende kenmerken. Dit lettertype helpt het merk zich te onderscheiden en een herkenbare merkidentiteit te creëren.
 5. Ford: Hoewel het Ford-logo vaak wordt geassocieerd met een penseellettertype, heeft het ook kenmerken van een scriptlettertype vanwege de handgeschreven stijl en het vloeiende uiterlijk. Dit geeft het merk een persoonlijk en ambachtelijk gevoel.

Tips voor het kiezen van het juiste lettertype voor je logo

Bepaal de gewenste uitstraling: Overweeg of je een hippe, moderne uitstraling of een meer klassieke, tijdloze stijl wilt voor je logo. Dit helpt je om je te richten op specifieke lettertype categorieën.

Analyseer je doelgroep:

Begrijp wie je doelgroep is en wat hun voorkeuren en verwachtingen zijn. Dit kan je helpen bij het kiezen van een lettertype dat resoneert met je doelgroep.

Leesbaarheid is essentieel: Zorg ervoor dat het gekozen lettertype gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Dit is vooral belangrijk voor logo's die op kleinere formaten worden weergegeven, zoals op visitekaartjes of social media profielfoto's.

Combineer lettertypen:

Overweeg om verschillende lettertypen te combineren om een uniek en gedenkwaardig logo te creëren. Bijvoorbeeld, je kunt een sierlijk scriptlettertype gebruiken voor je bedrijfsnaam en een eenvoudig sans-serif lettertype voor de beschrijving van je product of dienst.

Let op de concurrentie:

Analyseer de logo's van je concurrenten om te bepalen welke lettertypen en stijlen in jouw branche gangbaar zijn. Zoek naar manieren om je te onderscheiden en op te vallen, terwijl je toch consistent blijft met de verwachtingen van je doelgroep.

Test je logo:

Test je logo in verschillende formaten, kleuren en contexten om ervoor te zorgen dat het goed leesbaar en effectief is, ongeacht hoe en waar het wordt weergegeven.

Conclusie

Het kiezen van het juiste lettertype voor je logo is een essentieel onderdeel van het creëren van een krachtige merkidentiteit. Door de tijd te nemen om de verschillende categorieën lettertypen te begrijpen en rekening te houden met factoren zoals de gewenste uitstraling, je doelgroep en leesbaarheid, kun je een logo ontwerpen dat je bedrijf op een effectieve en opvallende manier vertegenwoordigt.

FAQ

Blog overzicht